BiH

Savjet ministara usvojio ovogodišnji budžet BiH: Krešu plate i zvaničnicima

Savjet ministara usvojio ovogodišnji budžet BiH: Krešu plate i zvaničnicima
Savjet ministara usvojio ovogodišnji budžet BiH: Krešu plate i zvaničnicima

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH konačno je danas usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u iznosu od 950 miliona KM, uz niz pratećih akata kojim se uvode uštede u administraciji, između ostalog smanjenje plata za 4,5 odsto, uključujući imenovane dužnosnike.

Budžetom je osigurano i 19,8 miliona KM za isplatu duga za penzije otpuštenim vojnicima Oružanih snaga BiH, koji već mjesec dana protestuju pred zgradom bh. parlamenta tražeći ova svoja prava.

Ipak, ovi bivši vojnici danas su odlučili nastaviti protest dok budžet ne prođe kompletnu proceduru.

"Usvojili smo proračun u skladu s odlukama Nacionalnog fiskalnog vijeća. Njegovi gabariti su 950 milijuna KM i na to se dodaje obaveza po vanjskom dugu", rekao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon okončane sjednice započete 30. marta. Inače, vanjski dug, prema ranijim podacima, iznosi 445 miliona KM.

Bevanda je kazao da su usvojeni zaključci o pripremi podloge, odnosno proračuna koliko novca treba za policiju i vojsku i da se nastavi rasprava o statusu policajaca.

Dodao je da je dogovoreno da komisija Ministarstva odbrane BiH i entitetskih institucija do slanja budžeta u bh. parlament nastavi rad u vezi sa statusom otpuštenih vojnika OS BiH i prava otpuštenih vojnika izjednači sa srodnim kategorijama na nivou entiteta.

Ovo je potrebno kako bi dalje bila regulisana prava otpuštenih vojnika nakon što su u budžetu predviđena sredstva za njihove penzije od 2010. godine, kada su usvojene izmjene zakona koje su im omogućile prijevremeno penzionisanje, pa do 31. marta ove godine.

Ministri iz SDA bili su protiv okvira budžeta od 950 miliona KM.

Bevanda je, pak, istakao da je na sjednici bila dobra atmosfera i nije bilo povišenih tonova, a na kraju je bilo i šale, te da su se suprotstavljala mišljenja, ali je pobijedila snaga argumenata.

Budžet će biti upućen u Predsjedništvo BiH, koje je njegov formalni predlagač i ima pravo izmjena, a konačnu odluku donosi bh. parlament. U Vijeću ministara BiH bio je dovoljan jedan glas ministra iz reda Bošnjaka da budžet prođe, a to je bio glas Zlatka Lagumdžije.

Sulejman Tihić, lider SDA, već je rekao da budžet može proći i u bh. parlamentu jer je dovoljno da za njega glasaju parlamentarci iz SDP-a, HDZ BiH i stranaka iz RS. Ipak, predsjedavajući Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović iz SDA, koja ne podržava usvojeni okvir budžeta.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, istakao je da je budžet dovoljan i restriktivan. Pojasnio je da su podržani zakon o platama i naknadama kojim se plate smanjuju za 4,5 odsto osim onih od 500 KM, te odluke o platama i naknadama za 2012 - 2014. godinu, o visini dnevnica za put u inostaranstvo, o toplom obroku, osnovici za obračun plata, o troškovima smještaja, odvojenog života i privremenog raspoređivanja koje su našle svoje mjesto u budžetu.

"Regres će biti regulisan posebnom odlukom Savjeta ministara i zavisiće od visine plata, da ga neki imaju, neki s većim primanjima neće ga imati ili će biti manji. To će ići nakon usvajanja budžeta", dodao je Špirić, te napomenuo da ministarstva odbrane i sigurnosti treba da prođu kroz svoj budžet i vide mogu li uraditi nešto drugo.

On je kazao da je vođena dobra i konstruktivna rasprava o budžetu, te da nijedna funkcija BiH na euroatlantskom putu neće biti ugrožena, a budžetom su osigurana sredstva za popis, lokalne izbore, uređenje graničnih prelaza s Hrvatskom i ulaganja za smještaj institucija.

Špirić je napomenuo da je budžetski okvir proizvod dogovora lidera stranaka. Podsjetio je da je bilo govora i ranije da će država stati ako budžet institucija za prošlu godinu ne bude 800 miliona KM, a ta je godina završena sa 905 miliona KM uz suficit od oko 30 miliona KM i to u privremenom finansiranju.

"Uradili smo dobar i koristan posao za BiH. Najveća opasnost se krije u privremenom finansiranju. Usvajanjem fiskalnog okvira i Prijedloga budžeta postajemo međunarodno kredibilni za razgovore s finansijskim institucijama", dodao je Špirić.

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti (SDA), danas je rekao da ovakav budžet stavlja BiH u invalidska kolica, te da neulaganje u policijske i agencije za provođenje zakona nije mogao prihvatiti jer je sigurnost svake zemlje pretpostavka za njen razvoj, strana ulaganja, nova radna mjesta i povećanje GDP-a.

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU pozdravile su usvajanje Prijedloga budžeta BiH za 2012. godinu u Vijeću ministara, ocijenivši da je on neophodan da bi BiH mogla da ispuni obaveze koje je preuzela u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

"To uključuje uspostavljanje novih institucija potrebnih za obaveze u vezi s Evropskom unijom, pripremu popisa stanovništva sljedeće godine i pripreme za konsekvence ulaska Hrvatske u EU 2013. godine", ističe se u saopštenju Delegacije EU.

Delegacija EU i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen pozivaju Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH da obezbijede brzo usvajanje budžeta za 2012. godinu.

Tihić: Atak na BiH

Budžet koji je danas usvojen preglasavanjem ministara iz SDA je direktan atak na državu BiH i njen euroatlantski put, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

On je dodao da će s tim zamrznutim fiskalnim okvirom ubrzo biti doveden u pitanje rad državnih institucija.

"Između ostalog, kakvu poruku šaljemo onima koji se bore protiv korupcije i kriminala u BiH ako im smanjujemo platu", rekao je Tihić i izrazio razočaranje ponašanjem koalicionog partnera SDP-a i njihovim odlukama.

Kazao je da se "boji da iza takvih odluka stoji neki tajni politički dogovor" i apelirao da se istraži zašto uvijek nema, na papiru, globalnog fiskalnog okvira. Dodao je da budžet BiH ne bi mogao biti usvojen da za njega nije glasao jedan Bošnjak - Zlatko Lagumdžija. Najavio je da će predstavnici SDA u Predstavničkom domu, Domu naroda i Predsjedništvu BiH glasati protiv takvog budžeta te da će pokušati popraviti situaciju amandmanima.

SDA glasala za smanjenje plata

Ministri SDA, koji su glasali protiv budžeta za 2012. godinu jer je restriktivan, podržali su sve podzakonske akte kojima se smanjuju plate zaposlenima u institucijama BiH, topli obrok, troškovi smještaja i dnevnice za putovanja u inostranstvo, saznaje Srna u Vijeću ministara BiH.

Ministri iz SDA nisu podržali prijedloge zakona o budžetu, te izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, ni stavljanje van snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Sindikalne organizacije najavile su ranije proteste ako ovakva odluka bude prošla, a upravo je SDA obećavala da nikada neće podržati smanjenje plata jer one nisu rasle nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije