BiH

Savjetnik premijera USK uhapšen zbog pritisaka

Savjetnik premijera USK uhapšen zbog pritisaka
Foto: N.N. | Savjetnik premijera USK uhapšen zbog pritisaka

BIHAĆ - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas u Bihaću Mirsada Topčagića, savjetnika aktuelnog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Kako se navodi u saopštenju SIPA, radi se o nastavku akcije kodnog naziva "Pero", koja se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda u Bihaću, a pretresi su obavljeni na dvije lokacije.

"Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje isprava. Tokom pretresa policijski službenici SIPA otkrili su i privremeno oduzeli računar, mobilni telefon, te raznu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Lice lišeno slobode se nalazi u prostorijama Kantonalnog tužilaštva USK i nad njim se provodi kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato na dalje postupanje nadležnom tužiocu", navodi se u današnjem saopćenju SIPA.

O hapšenju se oglasilo i Tužilaštvo USK, a portparol ove institucije Irena Marjanović istakla je kako se osumnjičenom stavlja na teret da je u maju ove godine, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, pokušao uticati na ministra obrazovanja USK Damira Omerdića da pokrene samo prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića, vlasnika Centra za obrazovanje odraslih iz Cazina, koji je ranije uhapšen u akciji "Pero".

"On je od ministra želio ishoditi da ih prekršajno kazni za nezakonitosti u radu, čime je pokušao onemogućiti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu 'Pero'. Međutim, ministar je odbio to učiniti i o svemu obavijestio Tužilaštvo USK", istakla je Marjanovićeva.

Ona je dodala kako je pretres obavljen i u zgradi općine Cazin, jer se sumnja da je osumnjičeni u predmetu "Pero" P.R. nabavljao lažne diplome za treća lica kako bi ih oni koristili za dobijanje općinskih poticaja. Inače, radi se o licu koje je ranije lišavano slobode u okviru akcije "Pero". Topčagić je visoki funkcioner Stranke demokratske aktivnosti (A SDA), a bio je poslanik u prošlom sazivu Parlamenta FBiH, kao i ministar za boračka pitanja u Vladi USK.

O hapšenju se oglasio i premijer Ružnić, istakavši kako su pripadnici policijskih agencija pretresli jednu kancelariju i radni sto. "O tome šta je predmet istrage nismo detaljno upoznati jer su nam samo rekli da nastavimo s radom, i mi smo to učinili. O svemu više informacija može dati Tužilaštvo USK i Kantonalni sud", istakao je Ružnić.

Akcija "Pero" je pokrenuta u novembru 2019. godine kada su pripadnici SIPA u nekoliko gradova BiH uhapsili više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma. Akcija je povezana s radom Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih, a obje privatne obrazovne ustanove smještene su u Cazinu, a njihovi osnivači su bliski s pomenutom političkom partijom. Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA izvršili pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi, poreske utaje i pranja novca. U akciji je uhapšen i pomenuti Hadžipašić, nekadašnji generalni sekretar A SDA, te njegov poslovni partner Goran Lalović, i njima je bio određen pritvor. Pomenute privatne obrazovne ustanove bile su predmet istrage u okviru pomenute policijske akcije, a osumnjičenima se stavlja na teret da su bili dio organizovane grupe koja se bavila nezakonitim izdavanjem certifikata, osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih diploma. Tereti ih se da su na takav način stekli višemilionsku korist te oštetili budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza. Nešto kasnije Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK zapečatila je objekat u kojem su smještene dvije škole, a Ministarstvo obrazovanja USK izdalo im je rješenje o zabrani rada zbog velikog broja registrovanih nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije