BiH

Sebija Izetbegović izbačena iz Savjeta za nauku UNSA

Sebija Izetbegović izbačena iz Savjeta za nauku UNSA
Foto: Facebook/Arhiva | Sebija Izetbegović izbačena iz Savjeta za nauku UNSA

SARAJEVO - Profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović više nije u Savjetu za nauku i umjetnost Senata Univerziteta u Sarajevu

Sjednica Senata održana je danas, a Sebija Izetbegović ubjedljivom većinom glasova izbačena iz ovog tijela.

Bilo je čak 30 glasova “za” izbacivanje, i po tri protiv i suzdržanih, prenose federalni mediji.

Smjenu Izetbegovićeve predložio je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu koji je rekao da mandat Izetbegovićevoj nije predložio Upravni odbor koji je izabaran 2021. godine, već da je izabrana na tu poziciju po prijedlogu Upravnog odbora iz 2019. godine, a ranije na prijedlog Upravnog odbora iz 2017. godine.

S obzirom da nije predložena od strane novog Upravnog odbora, Škrijelj je rekao da je bilo logično da se to mjesto popuni.

Pored toga, Škrijelj je rekao i da Izetbegovićeva ranije nije dolazila redovno na sjednice Seneta već je slala zamjenu, što nije u skladu sa normama.

Drugi razlog za smjenu Izetbegovićeve je njena politička opredjljenost, odnosno funkcija poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo ali i validnost same diplome koja je dovedena u pitanje.

Umjesto Izetbegovićeve, za imenovanje je predložena Maja Arlanagić – Kalajdžić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je i direktor Centra za istraživanje i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije