BiH

Sedam godina nisu u stanju da usvoje sistematizaciju radnih mjesta

Sedam godina nisu u stanju da usvoje sistematizaciju radnih mjesta
Foto: N.N. | Sedam godina nisu u stanju da usvoje sistematizaciju radnih mjesta

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako su institucije Bosne i Hercegovine još 2013. godine bile u obavezi da usklade svoje pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa Odlukom o načelima unutrašnje organizacije uprave BiH koju je donio Savjet ministara BiH, veliki broj institucija do danas nije uradio taj posao, što u značajnoj mjeri otežava rad same uprave i pravi razliku između zaposlenih u institucijama BiH.

"Sve institucije imaju pravilnike, ali stare. Mnoge ih nisu uskladile jer nije propisana sankcija ukoliko se ne usklade. Vi u nekim pravilnicima još imate kod sistematizacije radnih mjesta da Bolonja nije implementirana. Institucije treba natjerati da urade taj posao", rekao je za "Nezavisne novine" Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine.

Ono što je zanimljivo jeste da je upravo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta osnovni dokument u smislu planiranja broja radnika, ali i novog zapošljavanja, međutim, kako ističu upućeni, to je praktično mrtvo slovo na papiru. Takođe, naglašavaju i da Savjetu ministara BiH nije u interesu da budu usvojeni novi pravilnici, jer gotovo svim institucijama u BiH fali radnika, a posljedica neusvajanja tih dokumenata je vrlo loša organizacija rada i kompletne uprave u BiH.

Kao razloge što nisu uskladile svoje pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, institucije BiH navele su mnoge razloge, od toga da već godinama ne dobijaju saglasnost Savjeta ministara BiH na taj dokument pa do toga da su se mijenjali rukovodioci institucija. Odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja zbog čega već sedam godina ne završavaju taj posao, neke od institucija navode da su taj posao počele još prije nekoliko godina, ali da još čekaju određene saglasnosti kako bi mogli završiti posao i uputiti taj dokument u dalju proceduru.

"Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Direkcije je već dugi niz godina u procesu donošenja iz razloga na koje Direkcija u većini slučajeva nije mogla uticati. Pozitivna mišljenja nadležnih institucija su kompletirana tek sredinom 2021. godine, nakon čega su materijali upućeni Savjetu ministara BiH, međutim Ministarstvo bezbjednosti BiH je prije upućivanja pravilnika u dalju proceduru isti vratilo u Direkciju kako bi se uskladio sa sporazumom BiH i Evropola", naveli su, recimo, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U Pravobranilaštvu BiH, recimo, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, naveli su da se pravilnik više puta nalazio u proceduri usvajanja konačnog teksta pred Savjetom ministara BiH, a nakon što su prethodno pribavljena sva potrebna mišljenja.

"Međutim, isti nikada nije bio usvojen kao tačka dnevnog reda, iz kojih razloga bi postavljeno pitanje trebalo uputiti Savjetu ministara BiH", naveli su u Pravobranilaštvu BiH.

Mirjana Marinković Lepić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da sve zavisi od subjekta do subjekta i od institucije.

"Negdje imate da je pravilnik o sistematizaciji dostavljen Savjetu ministara BiH, a oni se godinama ne oglašavaju o tome, a negdje imate da rukovodilac to ne podnose na vrijeme. Sad ćemo vidjeti prije sjednice Predstavničkog doma ko je tu kriv, jer negdje se ti dokumenti gube, negdje je Savjet ministara BiH kriv, a negdje rukovodioci", rekla je Mirjana Marinković Lepić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije