BiH

Selak: Novi zakon za borce i status stvaraoca Srpske

Selak: Novi zakon za borce i status stvaraoca Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Selak: Novi zakon za borce i status stvaraoca Srpske

BANJALUKA - Spremni smo da saslušamo i podržimo sva dobra rješenja po pitanju prava boraca, ali nastavićemo da insistiramo na novom Zakonu o pravima boraca, poručio je predsjednik SPS Goran Selak na današnjoj posebnoj sjednici NSRS o pravima boraca.

Selak je naglasio da je programska politika SPS da borci imaju status stvaralaca Republike Srpske i benefite koje taj status donosi, te da dosadašnji odnos institucija prema borcima predstavlja nepoštovanje Republike Srpske. 

"Potrebna je potpuna revizija odnosa institucija Srpske prema borcima, kao jedinim istinskim stvaraocima Republike Srpske. Dakle ne samo u materijalnom, nego i u moralnom smislu. To je najmanje što danas možemo da uradimo, kako bi sutra mogli sami sebe pogledati u oči a da nas ne bude sramota ni nas, ni naše djece, ni generacija koje će tek doći. Javni registar boraca i nova kategorizacija su dio rješenja i o tom treba ozbiljno da se razgovara i da se traži rješenje u tom pravcu. U SPS imamo zaista veliki broj boraca Vojske Republike Srpske i samo kroz razgovore sa njima jasno je da borci vrlo dobro znaju s kim su ratovali, a s kim nisu. Ko je bježao, a ko se bogatio dok su najbolji ginuli.  Zato smo danas mi na potezu, da se konačno izjasnimo, da se prebrojimo i da vidimo gdje smo i dokle smo stigli kao društvo. Zato je ovo danas veliki ispit za sve nas kao ljude, a ne kao pripadnike partija", poručio je Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije