BiH

Selaković: Jasna zabrinutost Srba u BiH, naročito u Republici Srpskoj

Selaković: Jasna zabrinutost Srba u BiH, naročito u Republici Srpskoj
Foto: N.N. | Selaković: Jasna zabrinutost Srba u BiH, naročito u Republici Srpskoj

BEOGRAD - Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izrazio je uvjerenje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku jasno staviti do znanja da Srbija podržava dejtonsku BiH.

Selaković je rekao da postoji jasna zabrinutost Srba u čitavoj BiH, a naročito u Republici Srpskoj, te da je uvjeren da će predsjednik Srbije na današnjem sastanku pokušati da umanji i ublaži te tenzije.

"Srbija ima veoma ozbiljan i odgovoran stav kada je u pitanju BiH koji glasi - poštujemo i uvažavamo BiH koja je sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Poštujemo BiH u kojoj se odluke donose saglasnošću i konsenzusom tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je Selaković za RTS.

On je naveo da će današnjem sastanku u Beogradu prisustvovati svi pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, odnosno srpskih stranaka iz BiH.

Za izjavi Metju Palmera da je moguća izmena Dejtonskog sporazuma, Selaković je naveo da ne postoje nepromjenjive stvari, ali da za to mora da postoji saglasnost sva tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U Beogradu će danas biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpskem, a prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije