BiH

Selaković sa članovima Predsjedništva BiH i na srpskom groblju

Selaković sa članovima Predsjedništva BiH i na srpskom groblju
Foto: Tanjug/Mihajlo Jelisavčić | Selaković sa članovima Predsjedništva BiH i na srpskom groblju

SARAJEVO - U okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas s članovima Predsjednistva BiH, trenutno predsjedavajućim članom Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Prije sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gdje je položio vijenac ispred kapele "Vidovdanski heroji", koji je podignut na mjestu gdje su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Osim Gavrila Principa, u zajedničkoj grobnici su sahranjeni i posmrtni ostaci drugih koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu 28. juna, 1914. godine na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

S obzirom na to da je atentat izvršen na dan kada Srpska pravoslavna crkva obilježava praznikom Vidovdan, atentatori su prozvani Vidovdanskim herojima, a na kapeli koja je podignuta na mjestu gdje su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci ispisana su i njihova imena - Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Trifko Grabeža, Nedeljko Čubrilović, Mihajlo-Miško Jovanović, Mitar Kerović, Neđo Kerović, Jakov Milović i Marko Perina.

Posmrtni ostaci Vidovdanskih heroja sakupljeni su po zatvorima zemalja bivše monarhije Austrougarske u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu.

Tačno 19 godina poslije, 1939. godine, izgrađena je kapela Svetog Arhanđela, posvećena Vidovdanskim herojima, koju je po nalogu patrijaršije Pravoslavne crkve u Sarajevu projektovao srpski arhitekta i pilot - dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata Aleksandar Deroko.

Na kapeli su ispisani i stihovi Petra II Petrovića Njegoša - "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi".

Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova, koje se nekada nalazilo na mjestu današnjeg parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta.

Ministar Selaković nastaviće zvaničnu posjetu BiH posjetom Drvaru, gdje će se sastati s načeknicom opštine Drvar Dušicom Runić, predsjednikom Skupštine opštine Drvar Milošem Kraljom i načelnicima srpskih povratničkih opština Glamoč i Bosansko Grahovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije