BiH

Šepić isključen iz SDA, ukor za trojicu članova stranke

Šepić isključen iz SDA, ukor za trojicu članova stranke
Šepić isključen iz SDA, ukor za trojicu članova stranke

SARAJEVO - Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić isključen je iz stranke, pišu federalni mediji.

Na sjednici predsjedništva SDA, takođe je odlučeno da se Sadiku Ahmetoviću, Salki Sokoloviću i Šemsudinu Mehmedoviću izrekne ukor.

Osim Šepića predloženo je da iz stranke bude isključen i Sokolovi, ali taj prijedlog, navodno, nije dobio dovoljan broj glasova.

I sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je najavio mogućnost da četvorica članova stranke budu sankcionisani.

Ovakav rasplet situacije u najjačoj bošnjačkoj stranci uslijedio je nakon što je Šepić napustio klub poslanika SDA u Predstavničkom domu i glasao suprotno zaključcima rukovodstva stranke. Osim toga on je ranije najavio i kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Kao i Šepić, trojica "ukorenih" članova Stranke demokratske akcije su odbili da podrže usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama po hitnoj proceduri.

Bakir Izetbegović, lider SDA, govorio je večeras o razlozima isključenja Senada Šepića iz te stranke, te ukorima koji su izrečeni Sadiku Ahmetoviću, Šemsudinu Mehmedoviću i Salki Sokoloviću.

"Konstatovali smo da su zastupnici iz SDA u Predstanvičkom domu Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović, radili protivno stavu SDA. Bili smo ih obavezali da glasaju za izmjene seta zakona o akcizama po hitnom postupku. Konstatovali smo da zastupnici iz SDA su bili obaviješteni kako pisanim putem tako i sa moje strane, lično sam došao na sjednicu Kluba SDA, i uprkos tome na sjednici Predstavničkog doma 24. aprila Senad Šepić i Salko Sokolović su glasali protiv hitne procedure, Mehmedović i Ahmetović su bili suzdržani. Konstatujemo da zbog ovakvog ponašanja navedenih zastupnika nije usvojen set zakona o akcizama po hitnom postupku. Takvim ponašanjem su narušili ugled i nanijeli štetu stranci, Predsjedništvo SDA izriče mjere: Senad Šepić je isključen iz stranke, a Sokolović, Ahmetović i Mehmedović su dobili javni ukor", rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Šepić: Davno napustio Izetbegovićevu SDA

Nakon što je saznao za isključenje iz stranke, Šepić se oglasio na Facebooku.

"Oni su mene isključili zbog navodnog vanstranačkog djelovanja, a ja sam Bakirovu politiku davno odbacio zbog vannarodnog djelovanja. Predsjedništvo SDA donijelo je danas odluku o mome isključenju. Ništa drugačije nisam ni očekivao od ovog kongresnom krađom nametnutog rukovodstva koje je ovo pokušavalo završiti zadnje dvije godine. Radi poštenog članstva koje vjeruje u mene i koje je očekivalo da se borim za pozitivne promjene do kraja, nisam htio sam napustiti Stranku, iako je zato bilo jako puno razloga, ali sam najotvorenije ukazivao na loše poteze i usprotivio se privatnim odlukama, te predano radio na tome da naša zemlja dobije novu, pošteniju i odgovornu politiku", napisao je Šepić između ostalog, a potom dodao:

"Uvjeren sam da će mi se ubrzo u borbi za drugačiju politiku i zemlju pridružiti i kolege koji danas dobili neke 'ukore', ali i brojni drugi koji razumijevaju gdje se naša zemlja nalazi i gdje ovakvom politikom idemo. Ovo rukovodstvo je odvojilo SDA od naroda, pa i naše zemlje. To vide svi, osim onih koji pripadaju političkoj vrhuški okupljenoj oko aktuelnog predsjednika, nekoliko porodica, i onih koji su na budžetskim jaslama, a koji su spremni poltronski držati jezik za zubima zarad vlastitog komoditeta. Društvo sa takvim sistemom vrijednosti ne može napredovati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije