BiH

Šeranić: Unaprijediti i razviti zaštitu mentalnog zdravlja pojednica i društva u cjelini

Šeranić: Unaprijediti i razviti zaštitu mentalnog zdravlja pojednica i društva u cjelini
Foto: Vladimir Stojaković | Šeranić: Unaprijediti i razviti zaštitu mentalnog zdravlja pojednica i društva u cjelini

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o zaštiti mentalnog zdravlja čiji je opšti cilj kvalitetnija zaštita ove vrste zdravlja kod svih građana u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, istakao da se predloženim zakonskim rješenjima žele unaprijediti postojeći i razviti novi načini zaštite mentalnog zdravlja ne samo pojedinaca, već i društva u cjelini.

"Ovim aktom želi se smanjiti pojava mentalnih problema i poremećaja, povećati dostupnost kvalitetnog i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga, rehabilitacija i socijalna inkluzija lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, jačajući pri tome njihovu ulogu u odlučivanju u navedenim procesima, a s ciljem povećanja ličnog zadovoljstva, zdravlja građana, smanjenja troškova pružanja usluga u mentalnom zdravlju, te podsticanja ekonomskog i društvenog razvoja", rekao je Šeranić.

Ovim zakonom se uređuje promocija mentalnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju, prava i obaveze u njegovoj zaštiti i medicinska intervencija kod lica sa smetnjama u mentalnom zdravlju.

Prijedlogom ovog zakona uređuje se i povjerljivost podataka iz medicinske dokumentacije i evidencije lica sa smetnjama u mentalnom zdravlju, socijalna inkluzija i život u zajednici, zabrane u zaštiti mentalnog zdravlja, nadzor, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu mentalnog zdravlja.

Posebni ciljevi ovog zakona su promocija mentalnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje smetnji u toj oblasti, zaštita mentalnog zdravlja stanovništva putem identifikovanja i osnaživanja protektivnih faktora i smanjenja faktora rizika, prevencija specifičnih mentalnih poremećaja sa fokusom na ključne rizične i protektivne faktore, kao i unapređenje tretmana lica koje pate od smetnji mentalnog zdravlja.

Ciljevi su i unapređenje kvaliteta života, socijalne inkluzije, zdravlja, jednakosti i oporavka kod lica koji pate od smetnji mentalnog zdravlja, smanjenje stigme i diskriminacije takvih lica, pravne zaštite lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, sa posebnom brigom za lica kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

Među ciljevima si u i planiranje i razvoj ljudskih resursa, funkcionalna integracija zdravstvenog i socijalnog sektora unapređenjem intersektorske saradnje u smislu jačanja službi i unapređenja usluga u mentalnom zdravlju.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije