BiH

Šeranić sa direktorima bolnica: Isti kiseonik koriste klinike u regionu i u Evropi

Šeranić sa direktorima bolnica: Isti kiseonik koriste klinike u regionu i u Evropi
Foto: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS | Šeranić sa direktorima bolnica: Isti kiseonik koriste klinike u regionu i u Evropi

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Banjaluci sastanak sa direktorima bolnica u RS.

"Na sastanku je bilo riječi o tvrdnjama u javnosti da je kiseonik, koji se koristi u bolnicama u Srpskoj, neadekvatan i insinuacijama da se ne radi o medicinskom kiseoniku, što je, kako smo i ranije naglasili, apsolutna neistina", navodi se u saopštenju ministastva.

Kako se dodaje, direktori bolnica su naglasili da se isti kiseonik koristi u klinikama u regionu i u Evropi, te da se on upotrebljava u terapijske svrhe i kod drugih stanja i oboljenja. 

"Kiseonik se, uz sertifikat o čistoći kiseonika nabavlja godinama unazad, a da se njegov kvalitet, i prije pandemije virusa korona, ogleda u uspješnosti zdravstvenih usluga širokog spektra. Naročito, u pandemiji virusa korona, kod pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kiseonik je izuzetno važan dio terapije", dodaje se u saopštenju.

Oni su naglasili da je hiljade pacijenata oboljelih od kovid-19 kod kojih je korišćena oksigena terapija u našim bolnicama uspješno izliječeno, kao i mnogo veći broj pacijenata koji su se liječili od drugih oboljenja.

Podržavajući nezavisnu potvrdu kvaliteta medicinskog kiseonika, upozoravamo da je krajnje štetno da se na ovaj način urušava povjerenja u medicinsku nauku, struku i profesionalni dignitet ljekara, koji rade u kovid i drugim odjeljenjima. Izazvanje nepovjerenja i straha u javnosti može oboljele i njihove porodice navesti na odluke da odbiju terapiju, koja može prouzrokovati smrtni ishod kod pacijenta kojem je ona za liječenje neophodna.

Tema sastanka sa rukovodiocima bolnica bila je i trenutna epidemiološka situacija u RS, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva.  Upozoreno je da je zabilježen sve veći broj mlađih pacijenata oboljelih od virusa korona kojima je potrebno bolničko liječenje, a da se teže kliničke slike, u većini slučajeva, razvijaju kod onih koji nisu vakcinisani.

Šeranić je naglasio da sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske zaštitne opreme i lijekova

"Značajan izazov je organizacija rada tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od kovid-19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete, kao što je to bilo u prethodnom talasu ove pandemije", rekao je ministar Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije