BiH

Serdar: Injčeva mi nije tražila da nešto prikrijem

Serdar: Injčeva mi nije tražila da nešto prikrijem
Foto: N.N. | Serdar: Injčeva mi nije tražila da nešto prikrijem

BANJALUKA - Dragan Serdar, nekadašnji zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS, izjavio je da optužena Slavica Injac, bivša direktorica te agencije, od njega nije nikada tražila da nešto prikrije ili ne uradi.

Serdar, koji sada obavlja funkciju direktora Odjeljenja za nadzor u Agenciji za bankarstvo RS, svjedočio je u Okružnom sudu u Banjaluci o kontroli Bobar banke prije njene propasti.

Prisjetio se da je tokom marta 2010. bio u kontroli banke o izvršenju mjera koje je predložila Agencija za bankarstvo.

"Banka je tada bila ispunila većinu zahtjeva. Naknadna kontrola u oktobru te godine je pokazala da se izloženost kreditnoom riziku prema povezanim licima povećala za 129 odsto iznad propisanog. To jeste neuobičajeno, ali se dešava", kazao je Serdar.

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH, a tereti ih da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom načinila štetu od 122,5 miliona KM.

Terete ih da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima "Bobar grupe" bez minimanlnog osiguranja, što je dovelo do propasti Bobar banke. Predmet protiv Slavice Injac je, zbog njenih zdravstvenih problema, 2018. godine prebačen iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije