BiH

Sigurne kuće utočište migrantima

Sigurne kuće utočište migrantima
Foto: N.N. | Sigurne kuće utočište migrantima

TUZLA - U Tuzli i dalje nema prihvatnog centra za migrante koji kroz taj grad već treću godinu cirkulišu, ali su otvorene samo za njih dvije sigurne kuće, gdje im se pružaju interventna pomoć i privremeni smještaj.

Hranu i odjeću uglavnom dobijaju od humanitarnih organizacija.

"Radi se o porodicama sa djecom, povrijeđenim, ženama ili pojedincima koji zahtijevaju dodatnu zaštitu. Sigurne kuće su prostori gdje oni bivaju smješteni, po dolasku se prijavljuje ta adresa, napravi se procjena, koordinira se sa drugim organizacijama, napravi se plan za njihove primarne potrebe", pojasnio je Danijel Vasilj iz Centra za pružanje usluga u zajednici "Puž" Tuzla.

Vasilj dodaje da postoje dvije kuće u Tuzli s kapacitetom smještaja za 50 osoba, a trenutno ih je smješteno 41.

Među njima je i povrijeđeni migrant, koji je ranjen nožem na ulici, a čije su povrede okarakterisane kao teške, ali je u stabilnom stanju, a policija radi na rasvjetljavanju događaja.

U jednoj sigurnoj kući smješten je i Hasan iz Maroka.

"Ova kuća nam pruža mogućnost da se odmorimo, okupamo i čujemo s porodicom. Ovo je zaista jedno sigurno mjesto", kaže Hasan i dodaje da ne želi ostati u BiH, već se domoći Francuske ili Njemačke.

Koliko migranata je registrovano u Tuzli u decembru i januaru, nije poznato jer iz MUP-a TK su kazali da podaci još nisu prikupljeni.

Po posljednim informacijama, u novembru prošle godine je u TK zabilježeno oko 500 migranata, što je višestruko manji broj nego u ljetnim mjesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije