BiH

Simović: Opozicija pokazala da ne želi političko jedinstvo

Simović: Opozicija pokazala da ne želi političko jedinstvo
Foto: Printscreen/YouTube | Simović: Opozicija pokazala da ne želi političko jedinstvo

BANJALUKA - Doktor političkih nauka Vlade Simović izjavio je Srni da je pitanje povratka nadležnosti Republike Srpske vrlo bitna politička tema i da je bilo potpuno ispravno očekivati da političke partije iz Srpske pokažu jedinstvo na posebnoj sjednici Narodne skupštine, ali da je opozicija napuštanjem zasjedanja pokazala da to ne želi.

Simović kaže da nije upoznat o stvarnim motivima opozicije da napusti sjednicu i ne učestvuje u donošenju odluka važnih za građane Srpske, te da ne misli da su ti razlozi potpuno ispravni i opravdani.

"Opozicija je napuštanjem sjednice pokazala da ne dijeli političke stavove sa većinom u Narodnoj skupštini i da ne žele da postigne nivo političkog jedinstva, koji se očekivao", rekao je Simović.

On kaže da će građani na izborima naredne godine pokazati da li je politika opozicije ispravna ili ne, te da će dati svoj konačan sud i pokazati kako su percipirali događaje u Narodnoj skupštini.

"Smatram da je bilo bitno da juče sve političke opcije iz Republike Srpske pokažu političko jedinstvo, jer proces koji je pokrenut u Narodno skupštini Srpske od interesa svih njenih građana, kao i političkih elita koje oni biraju", rekao je Simović.

On je napomenuo da je riječ o tome da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila visok stepen autonomije unutar BiH i veliki dio nadležnosti, koje kao entitet može da obavlja, a koje joj omogućavaju zavidnu autonomiju i veliku mogućnost za smisleniji razvoj.

"Dosta tih nadležnosti je otišlo sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH i sada Srpska putem parlamenta, kao najvažnije institucije, potpuno legitimno traži da joj se određene nadležnosti sada vrate", rekao je Simović.

Narodna skupština Republike Srpske održala je juče sjednicu o vraćanju prenesenih nadležnosti i usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije