BiH

Sindikat SIPA pisao Dodiku: Podržite službenike na nivou BiH kao MUP RS

Sindikat SIPA pisao Dodiku: Podržite službenike na nivou BiH kao MUP RS
Foto: N.N. | Sindikat SIPA pisao Dodiku: Podržite službenike na državnom nivou kao MUP RS
N.N.

SARAJEVO - Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem tvrde da na njihove zahtjeve iznesene na protestima 17. marta još niko nije odgovorio.

Iz Sindikata kažu da je javnost tada upoznata o nezadovoljstvu, opremljenosti i problemima u policijskim organima, te s obzirom da se ni Dodik, ni ostali članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH I DKPT, odlučili su se na ovaj korak.

"Naime, nakon vašeg obraćanja putem RTRS-a 9. aprila, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5 odsto", navedeno je u pismu.

Kako kažu, u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta, a čija plata je konstantna od 2012. godine, a prije toga je dva puta smanjena.

"Takođe, moramo vas otvoreno pitati zbog čega se ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou, a imaju prebivalište u RS i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uslovima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine, a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima", stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata SIPA Edin Kahrimanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije