BiH

Sijarto: Sramota što BiH nije dobila kandidatski status

Sijarto: Sramota što BiH nije dobila kandidatski status
Foto: Dražan Pozderović | Sjarto: Sramota je što BiH nije dobila kandidatski status

BANJALUKA - Sramota je da Evropski savjet na prošlom zasjedanju nije donio odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske na pres konferenciji s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

Sijarto je rekao da Mađarska podržava evropske integracije zapadnog Balkana i BiH.

Dodik je rekao da je odluka o nedodjeljivanju kandidature u BiH doživljena s razočaranjem.

Dodik je zahvalio Mađarskoj na stavu što se zalaže da se o BiH razgovara s političarima koji su tamo, a ne mimo njih, te je takođe zahvalio što Mađarska nije dozvolila da mu se uvedu sankcije.

Dodik je takođe rekao da je upoznao mađarskog ministra da BiH ne može da uvede sankcije Rusiji.

Sijarto je takođe rekao da je protiv uvođenja sankcija protiv Dodika.

"Nema smisla da se uvode sankcije, da se prijeti nego da treba da se postigne dijalog i saradnja i zato je za nas važno da se ne uvode sankcije od strane EU ni protiv jednog čovjeka u zemljama zapadnog Balkana", rekao je Sijarto.

Dodik i Sijarto su rekli da je Mađarska spremna da ekonomski pomogne BiH i RS, te da je za te namjene RS odobrena pomoć od 35 miliona evra za firme u RS.

Dodik: EU je bila nepravedna prema BiH

Dodik je rekao da je EU bila nepravedna prema BiH jer je, kako je rekao, postavila nerealne uslove, podvukavši da će RS između EU i RS birati RS.

Dodik je ustvrdio da je postavljanje 14 prioriteta za napredak ka evropskom putu bilo nemoguće jer, kako je rekao, postoje uslovi koji su tamo navedeni oko kojih ne postoji dugoročna saglasnost. Takođe, kako je rekao, evropska pomoć je, kako on tvrdi, usmjerena samo na centralizaciju BiH, a ne na pitanja koja su važna za RS poput rješavanja pitanja visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu.

"Vidjeli smo da donose odluke o nečemu što nije ustavna materija ali šta da radimo, živimo u zemlji složenoj i teškoj u kojoj je paraliza postala dio života", rekao je Dodik.

On je istakao da je entuzijazam za članstvo u EU značajno splasnuo, ali da idalje potvrđuje spremnost da se napreduje ka evropskom putu.

"Apelujem da nam daju neke realno provodive preporuke koje se mogu ispuniti", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije