BiH

Sjednicu Interresorne grupe prekinuo kvorum

Sjednicu Interresorne grupe prekinuo kvorum
Foto: N.N. | Sjednicu Interresorne grupe prekinuo kvorum
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH je prekinuta nakon nešto više od sat vremena zbog nedostatka kvoruma.

Iako su članovi radne grupe prošlog mjeseca usvojili Poslovnik koji predviđa kvorum 10 od 14 članova, koliko broji grupa, da iz svakog naroda budu prisutna najmanje po dva člana i iz svake institucije najmanje po jedan, očigledno je da će ovo tijelo otežano da radi.

Danas je falilo članova iz reda Srba, s obzirom na to da Sredoje Nović (delegat u Domu naroda BiH) nije prisustvovao sjednici, a da je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvo kasnio, pa je onda nakon manje od sat prisustva morao otići zbog ranije preuzetih obaveza.

Inače, Košarac je više puta bio spriječen da prisustvuje sjednici s obzirom na to da ima dosta ministarskih obaveza, pa je pitao je li moguće da se sjednice održavaju u popodnevnim časovima. Međutim, ni to se članovi radne grupe nisu mogli dogovoriti.

Nakon što je obavljena rasprava o nekoliko članova Izbornog zakona BiH, Košarac je ustao i rekao da on zaista mora ići. Zaustavila ga je Alma Čolo, predsjedavajuća radne grupe, kako bi ga upitala da li će moći doći u ponedjeljak u devet sati, kada je planiran sastanak s Metjuom Palmerom, izaslanikom SAD za zapadni Balkan, Košarac je rekao da ima obaveza i ne čekajući odgovor krenuo na vrata sale, na što je Čolo prokomentarisala: "Dobro, maneken."

Inače, pola sjednice je prošlo u prepucavanju između članova grupe koji dolaze iz opozicije i pozicije.

Branislav Borenović, član, kazao je kako je očigledno da vladajuća koalicija (SDA, SNSD, HDZ) upropasti sve čega se dohvati.

"Oni bi treblao da se bave izmjenama Izbornog zakona, a nisu sposobni obezbijediti ni kvorum, pa se po parlamentu ganjaju Košarac i Nović, jer bez njih nema kvoruma", kazao je Borenović.

O većini predloženih rješenja članovi radne grupe, koju čine predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, nisu bili zainteresovani za raspravu, a odluka o razmatranim rješenjima biće donesena nakon što ovo radno tijelo završi razmatranje svih prijedloga za izmjene i dopune izbornog zakonodavstvo BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije