BiH

"Septembarske reforme zavise od političkih odluka donesenih u julu"

"Septembarske reforme zavise od političkih odluka donesenih u julu"
Foto: OHR | Skenlan: Septembarske reforme zavise od političkih odluka donesenih u julu

SARAJEVO - Realizacija preuzetih reformskih obaveza u okviru postojećih rokova, uključujući i prečišćavanje biračkih spiskova, te snažan odgovor na svaku zloupotrebu javnih sredstava u svrhu kampanje ili drugih vidova korupcije, pomoći će da se učvrsti integritet izbornog procesa i omogući sprovođenje tematski zasnovane izborne kampanje, ocijenio je supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan.

Skenlan je, tokom jučerašnjeg razgovora sa gradskim i skupštinskim zvaničnicima u Brčkom, naglasio koliko je važno da se proces usvajanja tri ključna zakona – o udruženjima i fondacijama, o mirnom okupljanju i o nacionalnim manjinama, okonča u septembru, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju je navedeno da je u ovoj fazi, u Skupštini usvojen jedino Nacrt zakona o javnom okupljanju u prvom čitanju, dok druga dva zakona u formi nacrta još čekaju, a ostale su još samo dvije sedmice do kraja jula.

"Prije kraja mjeseca vlasti bi, takođe, trebale krenuti sa osnivanjem radne grupe zadužene za izradu nacrta zakona o sukobu interesa", istakao je Skenlan i podsjetio sagovornike da su OEBS, EU i OHR spremni da pruže tehničku pomoć radnoj grupi, što je naglasila i ambasador OEBS-a Ketlin Kavalek u pismu upućenom organima distrikta.

Skenlan je skrenuo pažnju na to da je rok za uspostavljanje registra primanja zaposlenih iz javnog sektora 2. avgust.

Kada je riječ o izborima, supervizor je ponovio da je zakonska obaveza lokalnog nivoa vlasti da prije svakih izbora revidira birački spisak, te dodao da bi bilo krajnje neprikladno kada vlasti Brčkog tu obavezu ne bi shvatile ozbiljno, kao i da je OEBS spreman pomoći Vladi ukoliko Skupština distrikta iskoristi predstojeći rebalans budžeta kako bi obezbijedila potrebna sredstva.

Tokom jučerašnjeg sastanka supervizor se sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Sinišom Milićem i Antom Domićem, kao i potpredsjednikom Skupštine distrikta Ivom Filipovićem, te sa predsjednikom Osnovnog suda Brčko distrikta Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem.

Na sastancima sa Grčevićem i Kaurinovićem, Skenlan je istakao da, kako bi se iskorijenila korupcija u distriktu, cijela zajednica, policija, tužilaštvo i sudovi moraju ispuniti svoje zadatke, te dodao da je nakon donošenja osuđujuće presude, od ključne važnosti da se izrekne konsekventna kazna, jer samo ona može djelovati kao smislena preventiva korupcije.

"Teško je shvatiti kako osobe koje su ukrale javni novac i izdale povjerenje javnosti mogu jednostavno vratiti taj novac i vratiti se na posao ili dobiti kaznu kraću od šest mjeseci i onda biti u prilici da se vrate na javnu funkciju", rekao je Skenlan.

Prema njegovim riječima, sudovi moraju poslati nedvosmislenu poruku da će državni službenici ili političari koji izdaju javno povjerenje i pokradu javna sredstva biti osuđeni na strogu kaznu.

Skenlan je zapitao zašto bi se međunarodni donatori angažovali na projektima u Brčkom, ukoliko nema takvih poruka.

On je pozvao građane Brčkog da se striktno pridržavaju uputstava koje nadležni organi izdaju u vezi sa virusom korona, uključujući nošenje maske i distanciranje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije