BiH

Sladojević: Karadžić nije znao da će njegovo uključenje na tribinu dospjeti u javnost

Sladojević: Karadžić nije znao da će njegovo uključenje na tribinu dospjeti u javnost
Foto: N.N. | Sladojević: Karadžić nije znao da će njegovo uključenje na tribinu dospjeti u javnost

BEOGRAD - Pravni savjetnik prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića advokat Marko Sladojević izjavio je, povodom nedavnog Karadžićevog telefonskog uključenja na tribinu u Podgorici, da je uvjeren da Karadžić nije znao da će njegove riječi biti prenesene u javnost.

"Verovatno će pritvorska uprava sada više kontrolisati njegove telefonske pozive. Krajnja mera može biti da mu zabrane telefonske razgovore", rekao je Sladojević za beogradske "Večernje novosti".

On je objasnio da, prema haškim propisima, pritvorenicima nije dozvoljeno audio ili video uključenje u javne događaje i mogu samo da daju intervju na način da im pitanja budu dostavljena u pisanoj formi, pa da sud odobri pitanja i odgovore.

Sladojević ističe da to što će se slušati Karadžićevi razgovori nije ništa novo, jer su to i ranije činili.

"S vremena na vreme bi nas obavestili da ga u određenom periodu prisluškuju. On u sobi ima kompjuter, ali nema internet, tako da mu je telefon jedini kontakt sa porodicom", kaže Sladojević.

List navodi da je Karadžić prije nekoliko dana iz pritvora pozvao najmlađeg brata Radisava Racu koji je tada bio na tribini o stvaranju Republike Srpske u Podgorici i pustio ga na spikerfon, a Karadžić je rekao da Srbi treba da budu blagi prema ljudima u Crnoj Gori koji trenutno imaju krizu identiteta.

Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić Jovičević rekla je za ovaj list da porodica nikada nije uključivala Karadžića na spikerfon na javnim skupovima da ne bi bila lišena razgovora sa njim.

"Ne znam zašto ga je Raco stavio na spikerfon. Možda je rekao: `evo ga Radovan` i u tom oduševljenju i euforiji ga uključio da ga i drugi čuju, ne razmišljajući da može da mu napravi štetu", rekla je Jovičevićeva.

Karadžićeva kćerka je ukazala da je prilikom izricanja pravosnažne presude Karadžiću, aktivista organizacije "Anti-Dejton" i najbliži čovjek Nasera Orića uživo uz pomoć telefona emitovao prenos na internetu, svjesno prekršivši sudske propise, ali nije bilo nikakvih sankcija prema njemu.

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je 7. maja istragu povodom telefonskog uključenja Radovana Karadžića iz haškog pritvora na tribinu održanu 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici, kao i prisluškivanje njegovih razgovora narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije