BiH

Slijetanjem aviona "C-130" u Tuzli počela vježba "Srebrna strijela"

Slijetanjem aviona "C-130" u Tuzli počela vježba "Srebrna strijela"
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Slijetanjem aviona "C-130" u Tuzli počela vježba "Srebrna strijela"

TUZLA - Slijetanjem američkog vojnog aviona "C-130 herkules" na Međunarodni aerodrom u Tuzli, počeo je praktični dio vojne vježbe "Srebrna strijela".

U vježbi će do četvrtka, 12. septembra, učestvovati pripadnici Oružanih snaga BiH, Nacionalne garde Merilenda i Američkih vazdušnih snaga u Evropi u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

U saopštenju je navedeno da će se na vježbi prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova u sastavu Oružanih snaga BiH.

Pripadnici logistike Oružanih snaga BiH uvježbavaće utovar i istovar iz aviona "C-130", što će doprinijeti unapređenju sposobnosti Oružanih snaga.

"Pripadnici Oružanih snaga BiH tokom učešća u mirovnim operacijama često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu partnerskih zemalja zbog čega je značajno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion `C-130 herkules` koriste oružane snage 60 zemalja", navedeno je u saopštenju.

Brigadir Emir Kliko, komandant Pete pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koja je glavni domaćin vježbe, istakao je da obuka doprinosi unapređenju partnerskih kapaciteta sa oružanim snagama SAD, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti.

U okviru vježbe u četvrtak, 12. septembra, od 9.00 do 11.00 časova na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" biće organizovan Dan otvorenih vrata, kada dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije.

Tim povodom biće predstavljen dio naoružanja i opreme kojim raspolažu Oružane snage BiH, te prikazane njihove operativne sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije