BiH

Slovenija razmišlja da pošalje vojnike u BiH

Slovenija razmišlja da pošalje vojnike u BiH
Foto: Wikimedia Commons | Slovenija razmišlja da pošalje vojnike u BiH

LJUBLJANA - Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je da postoji mogućnost da se slovenački vojnici uključe u misiju u BiH.

Po riječima Tonina, pogoršava se stanje u BiH gdje je misija Evropske unije (ALTEA) ojačana s dodatnih 500 vojnika, ali u njoj nema vojnika iz Slovenije.

"U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkom nivou", rekao je Tonin i izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati, javlja Hina.

"Među ovih 500 vojnika iz članica EU koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe", kazao je on.

U razgovoru za POP-TV slovenački ministar odbrane je rekao da njegova zemlja planira razmjestiti i 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini.

Dodao je da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

"Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju jedinica u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo u Slovačku poslati do 200 vojnika", rekao je on. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije