BiH

Pratite nas na Google news

Služen parastos za žrtve ustaškog zločina u Srebrenici

Služen parastos za žrtve ustaškog zločina u Srebrenici
Foto: Srna | Služen parastos za žrtve ustaškog zločina u Srebrenici
Srna

SREBRENICA - Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan Trojica 1943. godine u Srebrenici i na treći dan ovog pravoslavnog praznika na Zalazju.

Protojerej Aleksandar Mlađenović rekao je nakon parastosa da je pripremljena platforma na koju će sutra biti podignut spomen-krst koji će uskoro biti osveštan, čime će nakon 76 godina dostojno pravoslavnim krstom biti obilježeno mjesto na kome su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih mučenika koje su ustaše svirepo pobile samo zato što su bili Srbi pravoslavci.

Prisutni su prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno je cvijeće kod novopodignutog krsta i spomen-ploče koja je postavljena 2015. godine.

Cvijeće su položili načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, te delegacije Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

U spomen-kosturnici su, kako je napisano na nadgrobnoj ploči, zemni ostaci nekih žrtava koje su svirepo pobili pripadnici 29. bojne natporučnika NDH Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinivši genocid nad srpskim narodom Srebrenice i okoline, ubivši 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.

Tačan broj ubijenih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

Grujičić je izjavio da se ne smiju zaboravljati žrtve, da se moraju poštovati i odavati im dužnu poštu kako se zločin ne bi ponovio kao 1992. godine.

Prema njegovim riječima, ova kosturnica i spomen-ploča pokazuju da su na prostoru Srebrenice Srbi stradali u kontinuitetu u svim ratovima, što je komunistički režim prikrivao, a to potvrđuje činjenica da na ovoj kosturnici nema imena i prezimena žrtava čije se kosti u njoj nalaze. 

"Ovdje se godinama govori o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, a ova spomen-kosturnica i brojna spomen-obilježja u našoj opštini pokazuju da su počinjeni masakri i pokolji nad srpskim civilnim stanovništvom u svim ratovima u 20. vijeku. Na ta stradanja treba podsjećati i ne dozvoliti da se falsifikuju istorijske činjenice", poručio je Grujičić.

On je istakao da Srbi poštuju tuđe žrtve, ali da traže da se poštuju i žrtve iz srpskog naroda.

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu ubile ustaše tog dana, kaže da odavanje počasti žrtavama znači mnogo i da je potrebno da se istraže podaci i na kosturnicu upišu imena i prezimena žrtava.

Desanka Dragičević navodi da je u Zalazju ubijeno sedam članova porodice njenog svekra Tadije Dragičevića koji se nalazio u zarobljeništvu u Njemačkoj i tako izbjegao ustaški pokolj.

Ona kaže da su ubijeni Sekula, Vlajko, Radojka, Draginja, Dostana, Svetislav i Mlađen Dragičević iz jednog domaćinstva, a da su ubijeni i ostali članovi te familije, koje su ustaše zatekle prilikom upada u ovo srpsko selo.

"Preživio je samo mali Rado u skutu zaklane majke, gdje ga je našla tetka koja je došla na Zalazje čuvši za krvavi ustaški pir i tako nije ugašena kuća Dragičevića", priča Desanka.

Prije nekoliko godina počelo je obilježavanje godišnjice velikog srpskog stradanja na Trojčindan 1943. godine u Srebrenici. Na taj način se hrišćanski odaje počast nevinim srpskim žrtvama služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća, što nije rađeno skoro sedam decenija, niti je govoreno o tim žrtvama. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije