BiH

Smanjena javna potrošnja institucija BiH za oko 76,2 miliona KM

Smanjena javna potrošnja institucija BiH za oko 76,2 miliona KM
Foto: Ilustracija | Smanjena javna potrošnja institucija BiH za oko 76,2 miliona KM

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u prošloj godini iznosili su 1.013.042.815 KM i za 5% su viši u odnosu na planirane.

Istovremeno su ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznosili  884.965.637 KM i izvršeni su u manjem iznosu za oko 76,2 miliona KM ili 8% u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje se prevashodno odnosi na kapitalne izdatke i tekuće grantove te transfere zbog privremenog finansiranja institucija BiH u prošloj godini.

Takođe, bruto plate i naknade troškova zaposlenih ostale su na istom nivou kao u 2012. godini, odnosno nastavljena je primjena odluka Savjeta ministara BiH o njihovom smanjivanju.

Sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga u 2019. godini izmirene su pravovremeno u iznosu 793,69 miliona KM. Na otplatu glavnice odnosi se 663,68 miliona KM, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 130,01 miliona KM.

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Izvještaj će biti objavljen na veb-stranicama Ministarstva finansija i trezora i Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije