BiH

Smanjene kazne za ratni zločin kod Teslića

Smanjene kazne za ratni zločin kod Teslića
Foto: N.N. | Smanjene kazne za ratni zločin kod Teslića

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je zatvorske kazne na ukupno 59 godina za četvoricu Srba osuđenih za ratni zločin kod Teslića 1992. godine.

Riječ je o Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću i Zoranu Šljuki. 

Prvostepenom presudom iz jula prošle godine oni su osuđeni na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina. 

Apelaciono vijeće je preinačilo ovu presudu u dijelu koji se odnosi na kaznu zatvora, te osudilo Marjanovića na 14 godina, a Gavranovića, Devića i Šljuku na po 15 godina zatvora, prenosi Birn. 

Potvrđena je kazna od 14 godina Kezunoviću, za kojim je raspisana potjernica nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, kada je Vijeće saopštilo da mu je određen pritvor. 

Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuka i Kezunović osuđeni su da su u junu 1992. godine na planini Borje ubili 28 bošnjačkih i hrvatskih zarobljenih civila. 

Prema prvostepenoj presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske, a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije "Miće". 

Na ovu odluku Apelacionog vijeća ne postoji pravo žalbe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije