BiH

Pratite nas na Google news

Smijenjen direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić

Smijenjen direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić
Foto: SDP | Smijenjen direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić
N.N.

Berin Alagić, bivši izvršni direktor prodaje "Bosnalijeka" i uposlenik još nekoliko kompanija, zamjeniće Envera Zornića na mjestu direktora sarajevskih Toplana.

Kako piše portal "Klix.ba", Zornić je smijenjen na sjednici Nadzornog odbora u petak.

Alagić je radio u "Sberbanci", "ASA Banci", "Bosnalijeku" i još nekoliko kompanija, a posljednji angažman imao je u IT kompaniji "Symphony" na mjestu izvršnog direktora za operacije. On stiže na ovu funkciju kao član SDP-a.

Nadzorni odbor KJKP Toplane na sjednici je izglasao smjenu Envera Zornića sa direktorske funkcije nakon skandala koji je procurio u javnost prije manje od mjesec dana.

Kao što je već poznato Zornić je osuđen jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. On je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Nakon tih saznanja zasjedao je vrh SDP-a na čiji prijedlog je Zornić imenovan na funkciju u Toplanama. On je ubrzo poslije toga isključen iz partije, a sve vrijeme je negirao da je učestvovao u bilo kakvim ubistvima tvrdeći da se radi o montiranim procesima, kako u ratu tako i danas te naglasio da ga je nakon presude pomilovao tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Nakon toga inspektori su utvrdili nezakonitosti u radu direktora Envera Zornića koje su evidentirane u rješenjima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 31.7.2019. i 20.8.2019. godine.

Zornić je poručio kako uprkos prijetnjama i ucjenama niko neće zaustaviti započete promjene i razotkrivanje kriminala u KJKP Toplane Sarajevo.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije