BiH

Pratite nas na Google news

Smijenjena uprava Zavoda Pazarić

Smijenjena uprava Zavoda Pazarić
Foto: Screenshot | Smijenjena uprava Zavoda Pazarić
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o smjeni direktora te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić.

Ova odluka uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore.

Ministri su razmatrali nekoliko nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, među kojima je vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Porzene uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju te zaključci o poduzetim mjerama.

Na kraju je jedan od zaključaka smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu sa direktorom Redžepom Salićem (SBB). Smijenjen je i Upravni odbor Zavoda kojeg čini pet članova i to: Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Takođe smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić, i Ivana Bago.

Elvira Dilberović, minsitrica obrazovanja i nauke FBiH kazala je danas na konferneciji za medije u Sarajevu nakon sjednice Vlade da preporuke koje je ovo ministarstvo dalo nisu ispoštovane.

"Nikad se ne bavimo preventivom, nego posljedicama, zato smo sada tražili preporuke svih institucija, kako se ovo više ne bi događalo", rekla je Dilberović.

Ističe da se mora baviti obrazovanjem kadra, kako govoriti o inkluzivnom obrazovanju, ako  veoma mali broj štićenika iz ovog zavoda se obrazuje.

"Nažalost, ne radi stručan kadar ni u obrazovanju, to nije kadar koji može odgovoriti ovim izazovima", kazala je Dilberović.

Dodaje da se mora raditi na reformi obrazovanaja i zapošljavanju stručnog kadra kako bi se ova djeca uključila.

"Ovo društvo ne može da se temelj samo na djeci koje nemaju intelektualne poteškoće", kazala je Dilberović.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, isitče da je smjena samo jedan procesni oblik, a drugi nadležni organi provode istražne radnje i svi će odgovarati za ono što se utvrdi.

"Što se itče Zavoda Pazarić od 2009 uloženo oko 2,1 miliona KM. Izvještaj ombdusmana pokazuje da su utvrđene nepravilnosti", rekao je Drljača.

Dilberovićka tvrdi da je izvještaj ombdusmana i Centra za socijalni rad bio pozitivan, sad se, kaže Vlada pita, da li su oni imali prave infromacije.

Resorno ministarstvo se zadužuje da poduzme aktivnosti razrješenja upravnog, nadzornog odbora i direktora, te da se imenuje privremena uprava.

Podsjetimo, prije dva dana zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Šokantni snimci iz Zavoda "Pazarić": Vezuju djecu za krevete i radijatore

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije