BiH

Smijenjeno pet ministara u Vladi USK

Smijenjeno pet ministara u Vladi USK
Foto: Vlada USK | Smijenjeno pet ministara u Vladi USK
N.N.

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona izglasala je jutros smjenu pet ministara u Vladi koju predvodi premijer Mustafa Ružnić, a odmah nakon toga imenovani su novi ministri.

Ružnić se smijenjenim ministrima zahvalio na dosadašnjih 28 mjeseci zajedničkog rada.

"Jasno sam kazao da smo mi svjesni svojih pozicija koje se mogu dnevno mijenjati. Vrijeme će pokazati koliki će doprinos novi ministri dati za rad Vlade USK i dobrobit građana", kazao je Ružnić.

Na današnjoj sjednici smijenjeni su ministri Asim Dizdarević (NES), Nijaz Kadirić (Nezavisni blok), Nermina Ćemalović (SDP), Damir Omerdić (Pomak) i Ermin Zulić (SBB).

Na njihova mjesta izglasani su Ines Pušac – ministar pravosuđa i uprave, Samra Mehić – ministar privrede, Muris Halkić – ministar zdravstva, rada i socijalne politike, Almin Hopovac – ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Samir Jašaragić – ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida.

Pušac je imenovana na prijedlog A-SDA (NES), Halkić na prijedlog DF-a, Hopovac na prijedlog SDP-a, Jašaragić na prijedlog poslanice Ifete Kadić i Mehić na prijedlog poslanika Nisveta Jusića.

Nakon toga glasanja Ružnić se osvrnuo i na usvajanje novog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

"Danas sam također razjasnio i zašto se ovoliko čekalo na usvajanje Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, a razlog je isključivo u tome da dva prethodna prijedloga nisu bila adekvatna, odnosno prihvatljiva domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici u Bihaću koji uslijed pandemije koronavirusa imaju posebne potrebe i dodatne troškove. Zato je napravljen i poseban plan i program, u kojem će učestvovati i Vlada USK", kazao je Ružnić.

Predsjedavajući Skupštine Razim Halkić porekao je da su rekonstrukcija Vlade i usvajanje Finansijskog plana Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja bili uvjetovani jedno drugim.

"Usvajanjem Poslovnika o radu Skupštine USK omogućit će se nesmetan rad i nećemo više biti u situaciji da eventualno ne možemo ni usvojiti dnevni red. Upravo zbog toga je cijela situacija ispolitizirana i došlo je do nagađanja o nekom uvjetovanju, što apsolutno nije istina", ustvrdio je Halkić.

S njim se ne slaže predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić, koji je rekao da je sasvim jasno da je usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja bilo uvjetovano provedenom rekonstrukcijom vlade.

"Pa i sami smijenjeni ministri su rekli kako je ovo sve bilo uvjetovano, odnosno da su prvo morali biti zadovoljeni nečiji lični interesi, pa tek onda usvojen Finansijski plan Kantonalnog zavoda. Sama činjenica da smijenjeni ministri nisu imali priliku ni očitovati se o svom radu i smjeni, najbolje pokazuje kakva je ovo vlast i da će u narednom periodu biti samo još gore", rekao je predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Na današnjoj sjednici imenovano je i novo rukovodstvo Skupštine, koje će kao predsjedavajući predvoditi Razim Halkić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije