BiH

Šmit: Hitni prioritet vlasti u BiH vraćanje povjerenja u izborni sistem

Šmit: Hitni prioritet vlasti u BiH vraćanje povjerenja u izborni sistem
Foto: Fena/Arhiva | Šmit: Hitni prioritet vlasti u BiH vraćanje povjerenja u izborni sistem

SARAJEVO, RIM - Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, na sastanku "Prijatelja zapadnog Balkana" u Rimu rekao je da je vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem hitni prioritet za organe vlasti u BiH.

"Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi bila osigurana uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine", kazao je Šmit na sastanku "Grupe prijatelja zapadnog Balkana" kojeg su prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, samoprogalašenog Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Teme su bile ekonomske perspektive i evropske integracije regiona.

Šmit je naglasio da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla zvanično započeti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

"Otvaranje pristupnih pregovora biće jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu", naglasio je on, saopšteno je iz OHR-a.

Zahvalio se za produktivni razgovor tokom sastanka, kao i za jačanje regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Inicijativu "Prijatelji zapadnog Balkana" pokrenuli su 2023. godine Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija kako bi bili ubrzani pristupanje Evropskoj uniji i integracija regiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije