BiH

Šmit: Razgovaraćemo o posljedicama osnivanja VSTS RS

Šmit: Razgovaraćemo o posljedicama osnivanja VSTS RS
Foto: Fena/Arhiva | Šmit: Razgovaraćemo o posljedicama osnivanja VSTS RS

SARAJEVO - Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, predstavlja kršenje sporazuma BiH i oba entiteta iz marta 2004. godine kada su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTS-a za BiH, navodi se u izjavi Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje.

U saopštenju OHR-a se navodi da će Šmit o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati s ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

Kako naglašavaju, time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava.

"Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH modernizovalo u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno sprovođenje pravde u cijeloj zemlji", navodi se u izjavi.

Profesionalno pravosuđe, kako kaže, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije.

Podsjećamo Narodna skupština RS na zasjedanju raspravlja i o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i o državnoj imovini na teritoriji RS, ali po hitnom postupku.

To znači da će se o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS raspravljati u redovnoj proceduri, odnosno za usvajanje ovog zakona biće potrebno više mjeseci, dok bi se o državnoj imovini, o kojoj će se raspravljati kroz Zakon o nepokretnoj imovini potrebnoj za funkcionisanje državnih institucija, poslanici mogli izjasniti u relativno skorom periodu, odnosno najkasnije do kraja ove redovne sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije