BiH

Šmit osudio akte koje je usvojila Narodna skupština RS

Šmit osudio akte koje je usvojila Narodna skupština RS
Foto: Fena | Šmit osudio akte koje je usvojila Narodna skupština RS

SARAJEVO - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje, snažno je osudio akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10. decembra.

Kaže da usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana ističe da su prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik.

Istakao je kako liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog.

"To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionisale u interesu svih građana. Pozivam na puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke. Građani BiH žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja", poručio je Šmit, saopštio je OHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije