BiH

Sobotka: Austrija nastavlja da podržava BiH

Sobotka: Austrija nastavlja da podržava BiH
Foto: N.N. | Sobotka: Austrija nastavlja da podržava BiH
Srna

SARAJEVO - Austrija će nastaviti da podržava politički i ekonomski razvoj BiH, kao i njen evropski put, rekao je danas predsjednik Nacionalnog savjeta /donjeg doma/ Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sobotka je na onlajn sastanku sa članovima Kolegijuma Borjanom Krišto, Nebojšom Radmanovićem i Denisom Zvizdićem naglasio da će se Austrija u narednom periodu zalagati za jačanje dijaloga u institucijama EU radi snažnog podsticanja procesa proširenja i ubrzavanja evropskih integracija za BiH i sve druge zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH upoznali su Sobotku o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i naveli da se u ovom trenutku vode razgovori u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva.

Kako su naveli, to se odvija u pravcu sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH, čiji bi uspjeh, smatraju, značajno relaksirao odnose u zemlji, te ubrzao proces reformi i evropski put BiH.

Oni su naglasili činjenicu da proces pridruživanja EU predstavlja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, kao i to da ogroman procenat građana podržava evropski put BiH.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma pozvali su Austriju i druge članice EU da snažno proklamuju princip nepovredivosti granica u regionu, kao i da uvijek i u svakoj prilici jasno ističu i promovišu evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Ukazali su da bi dobijanje kandidatskog statusa u ovoj godini bila najbolja poruka za sve građane BiH, ali i priznanje kredibilnih napora institucija BiH za ispunjavanje većine prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

S tim u vezi, rečeno je da će u Parlamentarnoj skupštini BiH u narednom periodu biti usvojen program integrisanja, kao i niz reformskih zakona - od Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i zakona kojima će biti reformisano pravosuđe, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma pozvali su Austriju i zemlje EU da nastave sa ulaganjima u izgradnju saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture u BiH, kao i da nastave da institucijama BiH pružaju stručnu i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija i u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Izraženo je i očekivanje da će se institucije EU dodatno angažovati i na planu podrške institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i na planu borbe protiv pandemije virusa korona i ublažavanja njenih zdravstvenih i ekonomskih posljedica.

Posebna tema razgovora bila je jačanje interparlamentarne saradnje kroz različite programe obuke za službenike koji se sprovode u Parlamentu Austrije. /kraj/ss/bb/foto

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije