BiH

Šolaja: Problemi u vezi sa Izbornim zakonom nalaze se u FBiH

Šolaja: Problemi u vezi sa Izbornim zakonom nalaze se u FBiH
Foto: Screenshot/RTRS | Šolaja: Problemi u vezi Izbornog zakona nalaze se u FBiH

BANJALUKA - Problemi u vezi sa Izbornom zakonom BiH nalaze se u Federaciji BiH u kojoj do danas nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, a drugi izborni ciklus je već na pragu, izjavila je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja.

Šolaja je rekla da u FBiH postoji i problem koji se odnosi na nemogućnost ravnopravnog predstavljanja dva naroda, podsjetivši na neuspjeh pregovora bošnjačkih i hrvatskih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Ona je istakla da je Republika Srpska iskazala spremnost za prihvatanje rješenja o izbornom zakonodavstvu koje bi bilo rezultat dogovora dva naroda u FBiH.

Šolaja je podsjetila da je Republika Srpska ponudila finansijska sredstva u iznosu od 12 miliona KM kako bi se otklonio dio problema u vezi održavanja opštih izbora i obezbjeđenja sredstva, ali da to nije prihvaćeno u Federaciji BiH.

Govoreći o najavama o mogućnosti uskraćivanja prava na kandidaturu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, Šolaja je za RTRS naglasila ne postoje zakonska uporišta za takav potez, ali da se Centralna izborna komisija ponaša kao političko tijelo, te da nijedna odluka u tom svjetlu ne bi bila iznenađujuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije