BiH

Šolc dolazi u posjetu regionu, zaobilazi BiH?

Šolc dolazi u posjetu regionu, zaobilazi BiH?
Foto: N.N. | Šolc dolazi u posjetu regionu, zaobilazi BiH?

BANJALUKA, BERLIN - Olaf Šolc, njemački kancelar, u drugoj sedmici juna dolazi na zapadni Balkan, a po svemu sudeći, centar njegove posjete će biti u Beogradu.

Upravo je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prvi najavio Šolcov dolazak u Srbiju, nakon što je on boravio kod njega u posjeti u Berlinu.

Još nema zvaničnih informacija u vezi sa svim zemljama koje će posjetiti, ali, kako smo saznali, zasad nije u planu njegov dolazak u BiH.

Neki od zvaničnika se pitaju šta bi bio cilj posjete BiH u trenutku kada zemlja pokazuje potpunu disfunkcionalnost, u kojoj ne postoji čak ni osnovna spremnost da se održe redovni demokratski opšti izbori.

Osim toga, kako saznajemo, u SPD-u, vodećoj njemačkoj političkoj frakciji koja čini vladajuću koaliciji u Njemačkoj i iz čijih redova dolazi kancelar Šolc, i dalje postoje ozbiljna neslaganja o daljim koracima koalicije u vezi sa BiH, posebno kad je u pitanju odnos prema Izbornom zakonu.

Naime, jedna frakcija želi da se kroz Izborni zakon BiH kreira koncept građanske države, međutim ovo ne predstavlja zvaničnu politiku Njemačke, dok je druga za umjereni pristup.

Vučić je juče nakon sesije o zapadnom Balkanu u Davosu, koja je bila zatvorena za javnost, rekao da je sagovornicima predstavio drugačije viđenje situacije u BiH. Iako nije govorio o detaljima, može se pretpostaviti da je bilo riječi o politici Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koju Zapad kritikuje i smatra da treba da bude prekinuta.

Kako nam je rekao jedan od naših sagovornika, ono što se od Šolcove posjete zapadnom Balkanu očekuje neće se ticati direktno BiH.

U prvom redu, saznajemo, nastaviće se razgovori sa Vučićem da Srbija uvede sankcije Rusiji, jer joj se u izgled stavlja produbljavanje odnosa sa EU, a Šolc takođe želi da pred važan samit Evropskog savjeta za mjesec dana pošalje signal da će biti odblokiran evropski put Sjeverne Makedonije i Albanije, koji je zaglavljen već dvije godine i zbog čega je proces proširenja u dubokoj krizi.

O tome je juče govorio i Aleksandar Šalenberg, austrijski ministar spoljnih poslova, koji je rekao da jun mora da bude mjesec zelenog svjetla za ove dvije zemlje.

"Moramo da pojačamo angažman na zapadnom Balkanu i da pređemo na posao. Kada govorimo o Ukrajini, u isto vrijeme moramo da govorimo i o zapadnom Balkanu. Moramo da vežemo region za sebe, inače će to uraditi drugi. Ne može se isključiti da Valdimir Putin takođe pokušava da destabilizuje zapadni Balkan", rekao je on za "Die Welt", a kako prenosi Deutsche Welle.

Tokom priprema za svoje zapadnobalkansko putovanje, Šolc je u Bundestagu rekao da je prijem, kako je rekao, šest zemalja zapadnog Balkana u EU u interesu Njemačke i EU.

"Našu vlastitu bezbjednost je nemoguće zamisliti bez stabilnog i evropskog zapadnog Balkana", rekao je tada Šolc.

Druga tema na koju bi ovih dana trebalo obratiti pažnju jeste sudbina "Otvorenog Balkana", odnosno mogućnost da se i Crna Gora, na nagovor Amerikanaca, koji su bliski novoj vladi u Crnoj Gori Dritana Abazovića, priključi toj inicijativi.

S obzirom na to da je Šolc najavio da će se lično zauzeti za obnovu Berlinskog procesa, izvjesno je očekivati žustru diplomatsku aktivnost EU i SAD u našem regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije