BiH

Špirić: Inicijativa za smjenu Grubeše osuđena na propast

Špirić: Inicijativa za smjenu Grubeše osuđena na propast
Foto: Arhiva / Ilustracija | Špirić: Inicijativa za smjenu Grubeše osuđena na propast

SARAJEVO - Inicijativa 16 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojom traže smjenu ministra pravde u Savjetu ministara Josipa Grubeše još jednom će potvrditi da ovim domom pokušava da upravlja "ad hok većina", a ne ona koja je izabrala Savjet ministara i formirala vlast u zajedničkim institucijama, ocijenio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

"Inicijativa koju pokreće većina okupljena oko poslanika Damira Arnauta osuđena je na propast što je opšte poznato i već viđeno. Naravno da Dom naroda neće razrješavati ministre većine koja ih je izabrala jer su u ovom domu odnosi jasni. Međutim, problem je što ovakve inicijative u jednom domu narušavaju parlamentarne odnose i principe", rekao je Špirić za Srnu.

On smatra da bi se stranke koje su imenovale Savjet ministara trebalo da drže parlamentarnih pravila, a ne političkih koketiranja u zavisnosti od trenutka.

"Smjene Grubeše neće biti što ne znači da se ne može kritikovati bilo čiji rad. I ovog puta uzaludna predstava za javnost. Popularno i slikovito rečeno: 'džaba su krečili'", zaključio je Špirić.

Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše je na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, 25. februar.

Šesnaest poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog "loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa ovom komisijom".

Inicijativu su potpisali Zlatan Begić, Mira Pekić, Zukan Helez, Branislav Borenović, Damir Arnaut, Dragan Mektić, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Saša Magazinović, DŽenan Đonlagić, Enver Bijedić, Nenad Nešić i Mirjana Marinković Lepić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije