BiH

Špirić: Na izborima se ne smije kockati sa sudbinom Srpske

Špirić: Na izborima se ne smije kockati sa sudbinom Srpske
Foto: N.N. | Špirić: Na izborima se ne smije kockati sa sudbinom Srpske

BANJALUKA - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da Republika Srpska nije mogla biti ugrožena sve dok su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH bili jedinstveni, te poručio da se na predstojećim izborima ne smije kockati sa sudbinom Srpske.

"SDS i PDP su postali opozicija Republici Srpskoj u Sarajevu i to je ključni problem", smatra Špirić.

On je za RTRS rekao da zbog toga zagovara da pobjednik u Republici Srpskoj bude onaj ko će učestvovati u vlasti na nivou BiH i da u tom slučaju niko ne može biti opozicija vlasti u Srpskoj.

Špirić je rekao da u Sarajevu ne postoji nijedna politička partija koja se ne zalaže za unitarizaciju i za građansku BiH, kao prelaznu fazu ka muslimanskoj BiH.

On je naveo da partije sa hrvatskim političkim predznakom imaju problem sa konstitutivnošću, a da su Srbi u Dejtonu dobili Republiku Srpsku kao zalog opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao entitet sa snažnom državnošću unutar BiH.

"Na predstojećim izborima nemamo pravo da se kockamo sa sudbinom Republike Srpske", rekao je Špirić.

Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, naglasio je da se SNSD zalaže za očuvanje dejtonske BiH, odnosno za snažnu i što je moguće više samostalniju Republiku Srpsku bez utapanja njenih nadležnosti u institucije BiH.

Špirić je rekao da je uvjeren u izbornu pobjedu te partije na predstojećim izborima, jer je to interes SNSD-a, Republike Srpske, te da je to borba za pobjedu Srpske.

"Poveznica svih nas je snažan SNSD i liderstvo Milorada Dodika, kao i liderstvo Željke Cvijanović koje je pokazala, obavljajući funkcije premijera i predsjednika Republike Srpske, da daje sigurnost Republici Srpskoj", rekao je Špirić.

Komentarišući činjenicu da se njegovo ime ne nalazi na izbornim listama SNSD-a za predstojeće izbore, Špirić je rekao da je to odluka SNSD-a i predsjednika partije i da sa zadovoljstvom nije na listi.

"Učiniću sve da SNSD pobijedi, siguran sam da će svi na terenu raditi za pobjedu SNSD-a. Mi smo jedan tim i kada nismo i kad jesmo na listi", istakao je Špirić.

On očekuje da će se pobjedi SNSD-a okrenuti ne samo članovi i simpatizeri te stranke, već i simpatizeri ostalih političkih partija u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije