BiH

Špirić: Sa PIC-om BiH liči na okupiranu zemlju

Špirić: Sa PIC-om BiH liči na okupiranu zemlju
Foto: N.N. | Špirić: Sa PIC-om BiH liči na okupiranu zemlju

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da BiH liči na okupiranu i navođenu zemlju sa Savjetom za sprovođenje mira (PIC) i ističe da to tijelo mora pokazati nepristrasnost, pogotovo nakon ratnih pokliča koji su ovih dana dolazili iz Federacije BiH (FBiH).

"Mi iz Republike Srpske nudimo razgovor. Bez obzira koliko PIK bio protiv razgovora, o svim stvarima će se morati razgovarati ukoliko se ne želi uvesti diktatura", izjavio je Špirić novinarima.

Špirić je rekao da domaći politički lideri i institucije treba da smognu snage i počnu da upravljaju sa BiH, te naglasio da nije dobro da PIC drži stranu bilo kome u BiH.

Komentarišući jučerašnju zajedničku izjavu Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija, Špirić je istakao da ima osjećaj da danas, četvrt vijeka od Dejtonskog mirovnog sporazuma, PIC sve više liči na BiH.

"Nažalost, kako ne postoji konsenzus unutar BiH o njenoj budućnosti, izgleda, da ne postoji ni unutar PIC-a. To je manji problem. Veći je što se PIC pokazao kao pristrasna strana koja je čuvala leđa bošnjačkoj politici, a to je onemogućavalo dijalog o otvorenim pitanjima u BiH", naglasio je Špirić.

On ističe da su jedino rješenje kroz koje se može izgrađivati budućnost BiH poruke koje dolaze iz Republike Srpske da se o svim otvorenim pitanjima mora razgovarati.

Upravni odbor PIC-a u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIC-a.

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila zajedničkoj izjavi Upravnog odbora PIC-a jer je smatra neuravnoteženom, te istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije