BiH

Špirić: Srpska spremna za razgovore, kočnica je političko Sarajevo

Špirić: Srpska spremna za razgovore, kočnica je političko Sarajevo
Foto: Nedžad Uglješa | Špirić: Srpska spremna za razgovore, kočnica je političko Sarajevo
Srna

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da BiH ne ruše oni koji traže ustavno ponašanje i da je Republika Srpska izašla sa jasnim stavom da o nadležnostima treba razgovarati, ali da na to ne pristaje političko Sarajevo.

Špirić je poručio da u zemlji gdje nema dijaloga postoje povremeni ili trajni zastoji, te da je od Narodne skupštine Srpske u institucije BiH više puta upućivan poziv za razgovare.

"Ako se razgovara ne znači da se na nešto pristalo", rekao je Špirić za "N1".

On je pojasni da se o vraćanju nadležnosti ne priča samo pred izbore, nego da ta priča traje 10 godina, ali da nije bilo sluha.

"Kome će pasti kruna sa glave ako Narodna skupština Republike Srpske pokaže da postoji problem? Zar je problem reći hajte da razgovaramo? Ukoliko hrvatski predstavnici traže da se nađe rješenje ka punoj konstitutivnost, jel to problem? Sada oni koji izbjegavaju dijalog ispada da štite BiH, a oni koji traže ustavno ponašanje ruše BiH. To naprosto nije tačno", rekao je Špirić.

Špirić je pojasnio da su 26 godina od Dejtona dva konstitutivna naroda izrazila nezadovoljstvo procesima u BiH.

"Postoji ocjena da se išlo sa unitarizacijom BiH i razvlaštenjem Republike Srpske. Narodna skupština Republike Srpske je izašla sa jasnim stavom da treba razgovarati o nadležnostima, ali to neće političko Sarajevo", rekao je Špirić.

On je istakao da formalno-pravno SNSD nije nikad bio izvan institucija BiH, te da je nakon odustajanja od dijaloga i nepristajanja političkog Sarajeva da razgovara o otvorenim temama, odlučio učestvovati u donošenju odluka koje nisu protiv interesa Republike Srpske.

Špirić je rekao da je evropski put BiH odgovornost svih, te da je reforma izbornog zakonodavstva imala jedan cilj - da napravi funkcionalnu Federaciji BiH, ali da se nije uspjelo.

"Imamo Vladu FBiH osam godina sa tendencijom da je imamo 12 godina, a zauvrat je Republika Srpska bila entitet koji je primao negativne fakture. To nije korektno", rekao je Špirić.

On je poručio da se napredak BiH ne može obezbijediti na način da drugi prisvajaju uspjehe, a da odgovornost bude na Republici Srpskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije