BiH

Špirić: Zapošljavanje u tehničkom mandatu dokaz da se ne želi nova vlast

Špirić: Zapošljavanje u tehničkom mandatu dokaz da se ne želi nova vlast
Foto: N.N. | Špirić: Zapošljavanje u tehničkom mandatu dokaz da se ne želi nova vlast

​SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da je malo iskrenih i ozbiljnih u namjeri da formiraju novu izvršnu vlast što potvrđuje i raspisivanje konkursa za zapošljavanje najmanje 100 ljudi u zatvoru u Vojkovićima.

"Saga o zatvoru u Vojkovićima traje godinama i Savjet ministara u tehničkom mandatu prvo imenuje vršioca dužnosti upravnika i odmah usvoji Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta pa onda Ministarstvo pravde hitno prione na zapošljavanja u toj ustanovi prije nego se završi tehnički mandat", naglasio je Špirić.

On je izjavio Srni da se konkursi otvaraju na 15 dana i hitno će se okončavati procedura izbora čime potvrđuju da je velika žurba da novog predsjedavjućeg Savjeta ministara Zorana Tegltiju dočeka prazna ljuštura jer nije ni izvodljivo da on i ministri budu imenovani i potvrđeni u tako kratkom roku.

"Ako se radi sa iskrenim partnerima koji istrajavaju na dogovoru Predsjedništva BiH onda će se zaustaviti sva imenovanja koja su u nadležnosti Savjeta ministara", istakao je Špirić koji tvrdi da je sve ovo "namirivanje zaostalih računa političkih partnera na rastanku".

On je dodao da je jedan od dokaz da iskrenosti manjka u cijelom procesu formiranja vlasti i zakazivanje sutrašnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu na kojoj su, između ostalog, planirana imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i usvajanje mjera u vezi s migrantskom krizom.

"Čak i ako bude održana telefonska sjednica to je već ozbiljno kršenje zakonskih i poslovničkih procedura jer ovaj odlazeći saziv Savjeta ministara samo još veže telefonska žica i SMS poruke", rekao je Špirić.

On je ponovo pozvao političke aktere da podrže dogovor i kompromis postignut u Predsjedništvu BiH te da okončaju proces imenovanja predsjedavjućeg i novog saziva Savjeta ministara jer je to jedini put ka reformama i ekonomskom napretku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije