BiH

Sporazum lidera propao, ponovo o vlasti nakon kongresa SDA

Sporazum lidera propao, ponovo o vlasti nakon kongresa SDA
Foto: Nedžad Uglješa | Sporazum lidera propao, ponovo o vlasti nakon kongresa SDA
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Rok za formiranje vlasti na nivou BiH neće biti ispoštovan do danas, kako su prije mjesec dana dogovorili i u sporazum se obavezali lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

"Nezavisne" saznaju da će formiranje vlasti na nivou BiH, ali i FBiH, ponovo biti u fokusu poslije 14. septembra, kada SDA na svom kongresu izabere novog - starog predsjednika Bakira Izetbegovića, jer je on jedini kandidat za tu funkciju.

Izvor "Nezavisnih" tvrdi da nije sve izgubljeno i da je moguće da do kraja septembra bude konstituisano Vijeće ministara te da, i pored izjava u javnosti, predstavnici stranaka koje su dobile povjerenje birača na proteklim izborima razgovaraju.

Podsjećamo, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva BiH, uslovljavaju imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel, dok Dodik ne želi da pristane na njihove uslove.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, juče nije bio raspoložen da komentariše trenutnu situaciju i samo je kratko rekao za "Nezavisne" da on neće sazivati novi sastanak lidera. Podsjećamo, u utorak je Izetbegović rekao da je spreman za razgovore i da će doći na sastanak ako ga bude, ali da on neće biti inicijator.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, juče je "Nezavisnim" rekao da ne zna ništa u vezi sa mogućim sastankom lidera u ovoj i narednoj sedmici.

"Koliko znam još niko nije zatražio sastanak", rekao je Osmanović.

I Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, rekla je da prema njenim saznanjima nema zakazanog sastanka, ali da je uvjerena da potpisnici sporazuma dalje poteze razmatraju u okviru svojih stranaka.

"Nema ništa bez dogovora. Da bi se izašlo iz ove krizne situacije mora da bude jasno ko je prekršio dogovor i oni neće to da priznaju. Smatram da sporazum treba da ostane 'živ', jer bez sporazuma i dogovora ova zemlja ne može napraviti nikakav iskorak", rekla je Krišto za "Nezavisne" te dodala da je poražavajuće da su neki stavili potpis na taj sporazum a nalazili su mnoštvo razloga da ga ne ispoštuju i trebali bi to priznati.

"Ali, da bi se BiH kretala naprijed - jedino to može na bazi dogovora", kazala je Krišto.

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je povodom toga da će danas isteći rok za formiranje vlasti, da to dovoljno govori da su za BiH istekli mnogi rokovi te da neformiranje vlasti urušava dodatno povjerenje u BiH.

"Neko manipuliše, neko se igra izbornom voljom građana. Igraju se rezultatima izbora, ali i ustavnom pozicijom Srpske, a na to niko nema pravo", naglasila je Cvijanovićeva za RTRS i dodala da ne razumije ni potrebu političara iz FBiH da pričaju gluposti kako Srpska nešto blokira zbog Rusije.

"A oni su se upetljali u neke svoje igre", naglasila je predsjednica RS i dodaje da su političari iz FBiH političke kukavice.

"Oni nisu u stanju da sprovedu izbornu volju glasača. Oni pokušavaju da se obračunaju s izbornom voljom Republike Srpske. Niti Komšić, niti Džaferović na to nemaju pravo. Pravo jedino ima narod u Republici Srpskoj", kaže ona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdi da to tijelo nema problem da Zoran Tegeltija (SNSD) bude mandatar za sastav novog Savjeta ministara, već da Dodik ima problem da BiH pošalje ANP u Brisel.

"Loptica je na njegovoj strani terena i to mu je rečeno", rekao je Komšić za N1 te dodao da je tekst sporazuma lidera fluidno postavljen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije