BiH

Srbi i Hrvati žele da Zakon o sukobu interesa predloži Savjet ministara

Srbi i Hrvati žele da Zakon o sukobu interesa predloži Savjet ministara
Foto: N.N. | Srbi i Hrvati žele da Zakon o sukobu interesa predloži Savjet ministara

SARAJEVO - Neizvjesno je da li će Zakon o sukobu interesa u BiH, a koji je na prijedog poslanika Jasmina Emrića (A-SDA), Saše Magazinovića (SDP BiH) i Damira Arnauta (Naša sranka) usvojen u Predstavničkom domu BiH, dobiti podršku delegata u Domu naroda BiH.

Sutra bi Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH trebalo da utvrdi da li postoje ustavne osnove i principi da ovaj zakon dobije pozitivno mišljenje komisije i ide pred delegate.

I dok Amir Fazlić (SDA), delegat iz Kluba Bošnjaka u ovom domu, smatra da treba usvojiti ovaj zakonski prijedlog pa onda dorađivati ono što je potrebno, njegove kolege iz Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH, a koje dolaze iz srpskog i hrvatskog naroda, smatraju da bi bilo bolje da je ovaj zakonski prijedlog došao iz Vijeća ministara BiH.

Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu BiH, koji je jedan od predlagača ovog zakona, za "Nezavisne novine" kaže da je GREKO (Specijalno antikorucijsko tijelo Vijeća Evrope) preporučio BiH da revidira sistem zakona o sprečavanju sukoba interesa, te da ga unaprijedi u skladu s evropskim standardima.

"Pod tim su podrazumijevali prije svega da tijelo koje provodi zakon bude neovisno s obzirom na to da je još u BiH na snazi zakon iz 2013. godine, odnosno tada su usvojene izmjene i dopune zakona gdje je prenesena nadležnost na provođenje zakona s Centralne izborne komisije na komisiju koju imenuje Parlamentarna skupština BiH, a koja se sastoji od poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Tu je kod samog zakonskog okvira i imenovanja nastupio sukob interesa, jer parlamentarci štite interes svojih stranaka i stranačkih kolega, što je velika sumnja u samo provođenje zakona i nepristranost te komisije", kazao je Emrić, dodavši da je to jedan od osnovnih razloga što je ta komisija izgubila povjerenje javnosti.

Bariša Čolak (HDZ), delegat u Domu naroda BiH i predsjedavajući Ustavnopravne komisije ovog doma, za "Nezavisne novine" kaže da neće napamet govoriti jer nije siguran jesu li otklonjene određene dileme i nedostaci.

"Mislim da barem na dvije odredbe imamo amandmane koji su potpuno suprotnog sadržaja, tako da je predlagatelj trebalo to da otkloni. Vidjećemo šta je moguće sa proceduralnog stajališta razriješiti", rekao je Čolak uz konstataciju da bi svakako bilo bolje da je taj prijedlog došao iz Vijeća ministara.

Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda BiH i član Ustavnopravne komisije ovog doma, za "Nezavisne novine" ističe da zakon ima nekonzistentnost u određenom smislu te da postoji nekoliko nedoumica vezano za tijelo koje bi nadgledalo, odnosno kontrolisalo sporovođenje sprečavanja sukoba interesa.

"Vidjećemo šta će biti na komisiji. Zakon je usvojen u takvoj formi kakvoj jeste, moguće je da se neki članovi brišu, a neki dodaju, onda bi to zahtijevalo formiranje komisije koja bi utvrdila identični tekst zakona. Bilo bi pozitivnije kada bismo dobili zakon oko kojeg postoji dovoljna saglasnost političkih činilaca", rekao je Prodanović, dodavš da bi bilo bolje da je prijedlog došao iz Vijeća ministara.

Amir Fazlić (SDA), delegat u Domu naroda BiH i član Ustavnopravne komisije ovog doma, za "Nezavine novine" je istakao da se nada da će ovaj put biti isključeni stranački interesi i da će ovaj zakon biti usvojen.

"Može se zakon popravljati, ali ja mislim da je ovo dobra osnova i da bi ga trebalo usvojiti", rekao je Fazlić.

Damir Arnaut (NS), jedna od predlagača, kaže da bi usvajanje ovog zakonskog prijedloga BiH omogućilo kandidatski status, ali da to lideri SDA, HDZ BiH i SNSD-a neće, jer "za njih je bolje da BiH ne dobije kandidatski status".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije