BiH

Srbi iz Medenog Polja: Napustićemo ognjišta ako se dosele migranti

Srbi iz Medenog Polja: Napustićemo ognjišta ako se dosele migranti
Foto: N.N. | Srbi iz Medenog Polja: Napustićemo ognjišta ako se dosele migranti

BOSANSKI PETROVAC - Dovođenje migranata u Medeno Polje, kod Bosansko Petrovca, dovelo bi do ponovnog iseljavanja Srba s tih prostora.

Ovo je, između ostalog, poručeno sa u petak održanog sastanka Srba u Medenom Polju, koji su još jednom istakli da neće dozvoliti migrante na tom području te da je njihovo smještanje u Medeno Polje direktan udar na Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Drago Mirković, srpski povratnik u Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, rekao je da će Srbi napustiti taj prostor ukoliko bude naseljen migrantima i da je loša ideja da se tu otvori migrantski centar.

"Srpski narod je 1995. godine bježao s ovih prostora i jedva živu glavu izvukao. Naseljavanje naših vjekovnih ognjišta migrantima dovelo bi do ponovnog egzodusa Srba s ovih prostora", rekao je Mirković.

Sastanak je organizovao Savez srpskih udruženja FBiH, a između ostalih prisustvovali su mu delegati Srba u Parlamentu FBiH te Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca, Dušica Runić, načelnica Drvara, Nebojša Radivojša, načelnik Glamoča, i Milorad Gligić, načelnik Bosanskog Grahova. Povod za sastanak je odluka Operativnog centra USK da migrante iz Bihaća izmjeste u Medeno Polje.

Nakon sastanka predsjednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac rekao je da nije prihvatljivo naseljavanje migranata na ove prostore jer bi to ugrozilo bezbjednost, dalji opstanak i život stanovnika na prostoru Medenog Polja, kao i opštine, da će ukoliko počne naseljavanje na srpskim područjima opštine Bosanski Petrovac taj proces biti nastavljen te da će prouzrokovati novi egzodus Srba s tih područja.

"Ukoliko vlasti ne pristupe organizovano upravljanju migrantskom krizom i ako ne budu ispoštovani naši zaključci, spremni smo da upotrijebimo sva legitimna i legalna sredstva da se odupremo bilo kakvom naseljavanju na prostore gdje vijekovima žive Srbi", istakao je Pećanac.

"Tu smo da se borimo za interese stanovnika Bosanskog Petrovca i ostalih opština koje se ne mogu adekvatno nositi s izazovima migrantske krize", rekao je Prošić.

I Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, rekao je da se u Medenom Polju održava skup kako bi štitili Ustav i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazma koji garantuje bezbjednost izbjeglicama i raseljenim licima i da će ukoliko se ne zaštite njihova prava blokirati saobraćajnicu.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, rekla je da u pogledu rješavanja migrantske krize u BiH postoji opšti nered i naglasila da Srpska nije saglasna da se migranti naseljavaju na područjima Federacije BiH na kojima žive Srbi. Takođe, naglasila je da u BiH ne postoji prava koordinacija, ali ni svijest zajedničkih institucija BiH da se ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom, istovremeno ocjenjujući da su neozbiljne priče da će EU to pitanje riješiti i pomoći.

"Suštinski, jedina pomoć od njih jeste da otvore svoje granice, jer migranti nisu krenuli u BiH", naglasila je Cvijanovićeva, ističući da se Srpska ne slaže sa smještanjem migranata u Medeno Polje. Ponovila je da Srpska nema uslove za zbrinjavanje migranata, pravljenje centara i brigu o zdravlju tih ljudi.

"Možemo da pokažemo humanitarnu i ljudsku dimenziju, obezbijedimo nekome kratkotrajno piće, hranu i slično, ali nemamo uslove da ga držimo na neodređeno vrijeme", rekla je Cvijanovićeva.

Broćeta: Protest Srba ispred Savjeta ministara, ako migranti budu u Medenom Polju

Srpski predstavnici zapadnokrajiških povratničih opština spremni su da naprave kampove ispred Savjeta ministara u Sarajevu ukoliko bi došlo do izmještanja migranata iz Bihaća u selo Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, upozorio je srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Goran Broćeta.

"Ako bi do toga došlo, srpski predstavnici vlasti u ovim opštinama spremni su da pozovu stanovnike Drvara, Glamoča, Bosanskog Petrovca, Grahovo da se u kolonama upute prema Savjetu ministara u Sarajevu i da tamo naprave svoje kampove, pa neka vlasti na nivou BiH vide kako da riješe krizu", rekao je Broćeta novinarima nakon sastanka u Medenom Polju srpskih predstavnika u FBiH.

On je istakao da srpski predstavnici vlasti u ovim opštinama ne smiju dozvoliti da vjekovna srpska područja postanu predmet trgovine sitnih interesa.

"Razumijem sarajevsku politiku da ih nije briga za srpsko stanovništvo u zapanokrajiškim opštinama, ali ne mogu da razumijem srpske predstavnike u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da ovo mogu da dozvole", rekao je Broćeta.

On je poručio da predstavnici srpskih povratničkih opština u zapadnoj Krajini neće dozvoliti da se premiještaju migranti iz Bihaća u Medeno Polje ili u druge opštine, gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

"Iskoristićemo sva legitimna prava i nećemo dozvoliti da se to desi, jer bi to značilo da u budućnosti imamo seobu našeg stanovništva prema Republici Srpskoj", kaže Broćeta.

Prema njegovim riječima, eventualno naseljavanje migranata na područje opština zapadne Krajine sa srpskom većinom značilo bi da ponovo treba da se prave kolektivni centri po Republici Srpskoj, a tu golgotu srpski narod ne želi ponovo da proživljava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije