BiH

Pratite nas na Google news

Sredstva od MMF-a za potrebe zdravstva i ekonomske stabilizacije

Sredstva od MMF-a za potrebe zdravstva i ekonomske stabilizacije
Foto: Nedžad Uglješa | Sredstva od MMF-a namijenjena za potrebe zdravstva i ekonomske stabilizacije
Srna

SARAJEVO - Savjet ministara saopštio je da je odluka o raspoređivanju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ danas donesena jednoglasno i da će ta sredstva biti namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja protivvrijednosti KM, prema važećem kursu na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 miliona evra.

Ministarstvo finansija i trezora BiH izvršiće alokaciju sredstava u skladu sa odlukom Fiskalnog savjeta BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju, i to za Federaciju BiH sa 10 kantona 61,5 odsto, za Republiku Srpsku 37,5 odsto i za Brčko distrikt jedan odsto.

Otplatu ovog duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama, prema utvrđenim otplatnim planovima.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom glasniku BiH, dodaje se u saopštenju.

Ministri su na današnjoj sjednici donijeli i odluku o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora BiH.

U saopštenju je navedeno da je riječ o ukupno 1.073.575 KM, od čega pomoć Vlade Azerbejdžana iznosi 1.054.016 KM, a kompanije "Bayer farmaceutsko društvo" Ljubljana 19.558 KM.

Od ovog iznosa Federaciji BiH je raspoređeno 660.248 KM ili 61,5 odsto, Republici Srpskoj 402.590 KM, odnosno 37,5 odsto i Brčko distriktu 10.735 KM ili jedan odsto.

Prema odluci, Federacija BiH dobijena sredstva dijeli sa 10 kantona u jednakom omjeru po 50 odsto.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti donio odluku o izmjeni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, s ciljem ostvarivanja načela jedinstva porodice i zaštite interesa djece.

Izmjenom Odluke se odobrava ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljana BiH, a, istovremeno, ulazak u BiH odobren je i strancu koji je supružnik državljanina BiH.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH, navedeno je u saopštenju.

Usvojen Migracioni profil

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara na današnjoj sjednici usvojio Migracioni profil BiH za 2019. godinu, čime BiH ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima, te obezbjeđuje uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

"U Migracionom profilu se navodi da su diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u prošloj godini izdala 47.694 vize ili za 53 odsto više u odnosu na 2018. godinu, kada je izdata 31.171 viza", saopšteno je iz Savjeta ministara nakon sjednice.

U saopštenju je navedeno da je na granici BiH izdato 19 viza, što je za 44,2 odsto manje nego u 2018. godini, čime se nastavlja pozitivni trend pada izdavanja viza na granici od 2016. godine.

Granična policija BiH je u prošloj godini odbila 2.342 ulaska u BiH, što je povećanje za 26,93 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je broj odbijenih ulazaka iznosio 1.853.

"Otkriveno je 5.859 nezakonitih prelazaka granice BiH, što je za oko 30,5 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada je ovaj broj iznosio 4.489 i bio je povećan za oko 500 odsto u odnosu na 2017. godinu", precizirano je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da je za gotovo 5,8 odsto smanjen broj privremenih boravaka stranaca u BiH, kojih je u 2019. godini bilo 10.133, u odnosu na 10.756 u 2018. godini.

"Strancima je lani odobreno 816 stalnih boravaka u BiH, dok je taj broj u godini ranije iznosio 815", istaknuto je u saopštenju.

Iz Savjeta ministara su naveli da je broj rješenja o protjerivanju u 2019. godini 1.554, što predstavlja neznatno povećanje od jedan odsto u odnosu na 2018, kada je doneseno ukupno 1.540 rješenja o protjerivanju.

U 2019. godini izdata su 34 rješenja o otkazu bezviznog ili privremenog boravka sa mjerom protjerivanja, dok je taj broj u 2018. godini iznosio 17.

"U 2019. godini je ukupno 710 stranaca stavljeno pod nadzor u Imigracioni centar, što je smanjenje od 25,10 odsto u odnosu na 2018, kada je taj broj iznosio 948, ali je zato pod blaži oblik nadzora na određeno područje ili mjesto smješteno 358 stranaca", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa sporazumima o readmisiji, precizirano je u saopštenju, prihvaćena su 1.034 državljanina BiH u prošloj godini, a azil u BiH zatražile su 784 osobe.

"Državljanstvo BiH u 2019. godini je dobilo 657 osoba, što predstavlja smanjenje od 9,75 odsto u odnosu na 2018. Najviše državljanstava BiH u posljednje dvije godine stekli su državljani Srbije, oko 81 odsto", navedeno je u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije