BiH

"Srpska će pomoći distriktu u borbi protiv virusa"

"Srpska će pomoći distriktu u borbi protiv virusa"
Foto: Srna | "Srpska će pomoći distriktu u borbi protiv virusa"

BRČKO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u razgovoru sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem jedan respirator za distrikt i pomoć u transportu zaštitne opreme koju je distrikt naručio iz Kine.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Milićem da će bolnički kapaciteti Republike Srpske biti na raspolaganju distriktu u slučaju potrebe.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da će Srpska uvijek pitati i distrikt kako može da pomogne i šta mu je potrebno, te da će to biti urađeno u najboljoj mogućoj koordinaciji.

"Brčko je dobar primjer u preduzetim mjerama sprečavanja širenja virusa. Ono što možemo da uradimo više, to je bolja koordinacija između granične policije i drugih agencija, pa i distrikta, jer imamo ljude koji prolaze, a ne obavijeste se druge agencije", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će sa pozicije koju obavlja učiniti da se ta koordinacija obezbijedi i da će danas zvati direktora Granične službe BiH kako bi se sa njim dogovorio oko potpisivanja protokola između bezbjednosnih agencija, a u vezi sa novonastalom situacijom.

Dodik je napomenuo da je sada na građanima Brčko distrikta, Republike Srpske i Federacije BiH koliko će se virus širiti.

"Ukoliko ostanemo disciplinovani, ostanemo kući, pridržavamo se samoizolacije, možemo da računamo da ćemo u narednim sedmicama moći da iskontrolišemo određena kretanja. Kao što ste čuli iz kineskih iskustava tek 28. dan ako dođe do stagnacije oboljelih, možemo reći da smo ušli u fazu samokontrole. To ne znači da je stvar završena i ovo je vjerovatno nešto što će trajati nekoliko mjeseci. U tih nekoliko mjeseci moramo se organizovati na najbolji mogući način i moj apel je upravo te vrste", poručio je Dodik, koji je prethodno posjetio Fabriku ulja "Bimal" u Brčkom. 

Milić je rekao je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH da je ohrabren najavama da postoji spremnost Srpske da distriktu pomogne u transportu zaštitnih sredstava koje namjerava da nabavi iz Kine, kao i zbog donacije jednog respiratora.

Milić je istakao da je danas bila važna i posjeta Dodika "Bimalu", strateškom proizvođaču osnovnih životnih namirnica u BiH.

"Veoma je važno što smo danas vidjeli da su magacini 'Bimala' puni. Nema potrebe za bilo kakvim poremećajem na tržištu, a naročito ne za panikom", rekao je Milić.

On je dodao da je važna inFormacija da je Dodik, zahvaljujući angažmanu Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, dogovorio kanale snabdijevanja sirovinama i repromaterijalom "Bimala", čija proizvodnja je osigurana za narednih šest mjeseci.

"U 'Bimalu' radi 600 radnika. Danas sam dobio uvjeravanja da u 'Bimalu' ne namjeravaju da preduzimaju bilo kakve mjere zbog ove situacije i radnici će nastaviti da rade u tri smjene", istakao je Milić.

On je napomenuo da je danas Vlada distrikta razmatrala program mjera za oporavak privrede distrikta nakon što epidemija prođe, te da će neke mjere preduzimati i ranije.

"`Bimal`, u mjeri u kojoj je bio pogođen ovom vanrednom situacijom, može računati na kontinuiranu podršku Vlade jer sa njima imamo i neke dugoročne planove", rekao je Milić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije