BiH

Srpska donosi nova pravila za odlazak policajaca u starosnu penziju

Srpska donosi nova pravila za odlazak policajaca u starosnu penziju
Foto: Dražan Pozderović | Srpska donosi nova pravila za odlazak policajaca u starosnu penziju

BANJALUKA - Vlada Srpske utvrdila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, prema kojem će policajci u starosnu penziju moći sa 55 godina života i 40 godina penzijskog radnog staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

"Donošenjem ovog Zakona definiše se, u dijelu koji se odnosi na odredbe prestanka radnog odnosa zbog ostvarivanja uslova za sticanje starosne penzije policijskih službenika, da osnov za prestanak radnog odnosa policijskog službenika bude 55 godina života i 40 godina penzijskog staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja", saopšteno je iz Vlade Srpske.

Takođe, kako ističu, ovim zakonom stvara se zakonski okvir za izuzetak, koji će omogućiti policajcu koji navrši 40 godina penzijskog staža da može podnijeti zahtjev za prestanak radnog odnosa radi ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na godine života, do 31. decembra 2025. godine.

"Ovo zakonsko rješenje doprinijeće adekvatnom i efikasnom obavljanju poslova i zadataka iz nadležnosti ovog Ministarstva", naveli su iz Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije