BiH

Srpska i Srbija planiraju da zajedno čuvaju hranu i gorivo

Srpska i Srbija planiraju da zajedno čuvaju hranu i gorivo
Foto: N.N. | Srpska i Srbija planiraju da zajedno čuvaju hranu i gorivo

BANJALUKA, BEOGRAD - Republika Srpska i Srbija će, po svemu sudeći, praviti zajedničke rezerve hrane i goriva, a radi se i na tome da se turistički vaučeri iz Srpske mogu koristiti u Srbiji i obrnuto.

Realizaciju ove dvije ideje je, naime, najavio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Mi smo se dogovorili, recimo, što je veoma važno za nas i što je dobra volja Srbije, da turističke vaučere koje oni izdaju za građane Srbije važe u Republici Srpskoj, ali i da naši važe u Srbiji. Dogovorili smo se i dogovaramo o tome da pravimo zajedničke rezerve nafte, hrane i svega što je potrebno", rekao je Dodik za medije.

Borci za zaštitu potrošača u Srpskoj poručuju da je i te kako dobro imati zalihe namirnica za "ne daj bože" vremena.

Srpska, kako oni podsjećaju, već godinama nema robne rezerve kao instituciju i dobro je, smatraju, da se ta priča pokrene sa mrtve tačke.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršni direktor Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kaže da je ideja o zajedničkom čuvanju hrane i goriva dobra ideja.

"Neka se pokrene i biće dobro. Ako ide ka tome, dobro je da se napravi da imamo svoje rezerve", poručuje Ilijićeva za "Nezavisne novine".

Ideji o uzajamnom priznavanju turističkih vaučera između Srpske i Srbije obradovali su se turistički radnici. Ubijeđeni su da će im to dodatno poboljšati statistiku kada je riječ o posjetama.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije grada Banjaluka (TOBL), kaže da su u ukupnim ciframa, kada je riječ o dolascima i noćenjima gostiju, kako u Banjaluku, tako i u Srpsku, građani Srbije na prvom mjestu.

"Dakle, najviše imamo gostiju iz Srbije. Ukoliko bi došlo do saradnje koja se odnosi na turističke vaučere, to bi značajno uticalo na povećanje broja dolazaka i noćenja, ali bi sigurno uticalo i na avio-linije između Beograda i Banjaluke", ističe Brankovićeva za "Nezavisne novine".

Inicijativu koja se odnosi na uzajamno priznavanje turističkih vaučera pozdravljaju i u najjužnijem gradu Srpske. U ukupnom broju posjeta Trebinju građani Srbije trenutno zauzimaju više od 50 odsto.

Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo u Gradskoj upravi grada Trebinje, kaže da bi im mogućnost korištenja vaučera iz Srbije u Srpskoj i obrnuto i te kako donijelo benefite, ne samo za turizam Trebinja, nego i za, kako uvjerava, građane Trebinja koji bi u tom slučaju više posjećivali Srbiju.

"Bilo bi dobro da vaučeri budu upotrebljivi s obje strane Drine. Nama bi sigurno značilo kao domaćinima, ali bi značilo i ljudima iz Trebinja da obiđu Srbiju, koja nam je matica. Bilo bi apsolutno korisno i da ljudi odavde putuju u Srbiju", ocijenio je Vučurević u izjavi za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije