BiH

Srpska mora mijenjati još pet zakona zbog agencije za lijekove

Srpska mora mijenjati još pet zakona zbog agencije za lijekove
Foto: Ilustracija | Srpska mora mijenjati još pet zakona zbog agencije za lijekove

BANJALUKA - Donošenje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji za cilj ima osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, za sobom poteže neophodnu izmjenu odnosno dopunu još pet zakona.

Naime, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za "Nezavisne novine" je potvrđeno da je, donošenjem ovog zakona, potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o republičkoj upravi i Zakon o državnim službenicima.

Osim toga, neophodna je i izmjena i dopuna Zakona o poreskom sistemu Republike Srpske i Zakona o inspekcijama Republike Srpske.

"Donošenje ovog zakona podrazumijeva i dopunu Zakona o republičkoj upravi na način da se predvidi postojanje i nadležnost agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske", rečeno je za "Nezavisne" iz resornog ministarstva.

Kako dodaju iz Ministarstva, agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske osniva se u cilju obezbjeđivanja sistema lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, za proizvodnju, ispitivanje i promet lijekova i medicinskih sredstava, sistema nadzora nad lijekovima i medicinskim sredstvima i drugih pitanja značajnih za oblast lijekova i medicinskih sredstava.

Naglašavaju da je zdravstvena zaštita djelatnost od opšteg interesa za Republiku te, u skladu s Ustavom Srpske, Republika uređuje i obezbjeđuje zdravstvo.

Narodna skupština Republike Srpske je, podsjetimo, u srijedu na posebnoj sjednici usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, po kojem će u roku od šest mjeseci nadležnosti za nabavku lijekova biti vraćene na nivo RS osnivanjem agencije.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, podsjetio je tada da je Republika Srpska imala svoju agenciju za lijekove, kao i da prenos nadležnosti, koji se desio ranije, nije dao rezultate.

"Vidjeli ste i posao koji smo obavili - usvojen je novi Zakon o lijekovima RS. Legitimna je reakcija Republike Srpske da vratimo nadležnosti", naglasio je Dodik.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kao predlagač zakona, rekli su tom prilikom da su pokušali naći mogućnost da s Agencijom za lijekove BiH dogovore način na koji će se medicinski kiseonik dostavljati zdravstvenim ustanovama u RS, ali da to nije bilo moguće, zbog čega su odlučili da se ovo pitanje vrati u izvornu nadležnost RS.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je da zbog formiranja agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske razmatra mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Šeranića.

Šeranić je poručio da javno zdravlje ne smije biti domen politike i da je zdravstvo ustavna nadležnost Srpske.

"Krivična prijava je postala predmet političkog folklora. Ovo je ušlo u sferu politike. Јavno zdravlje ne smije biti domen politike. Govori se o zdravlju građana", istakao je Šeranić.

Posebna sjednica početkom novembra

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da će posebna sjednica NS RS, na kojoj će poslanici raspravljati o vraćanju oduzetih nadležnosti, biti održana početkom novembra.

On je ponovio da Republika Srpske ne želi sukobe niti rat, ali da ne odustaje od svojih prava koja su joj zagarantovana Ustavom. Napomenuo je da se insistira na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma te da iz tog razloga traži vraćanje nadležnosti i poništavanje 140 donesenih zakona visokog predstavnika.

"To bi moglo biti početkom novembra. Sve ono što u NS RS dođe iz Vlade, mi smo dužni da razmatramo. Desetine odluka Ustavnog suda BiH ne poštuje Federacija u odnosu na Republiku Srpsku, ali to niko ne primjećuje, samo se primjećuje kada Republika Srpska reaguje na nešto. Govorimo samo o poštovanju zakona i o neumanjivanju nadležnosti RS", rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije