BiH

Srpska nema planove za otcjepljenje, Dejton ključ stabilnosti

Srpska nema planove za otcjepljenje, Dejton ključ stabilnosti
Foto: Arhiva | Srpska nema planove za otcjepljenje, Dejton ključ stabilnosti

BANJALUKA - Republika Srpska nema planove za otcjepljenje od BiH, posvećena je Dejtonskom sporazumu, a neophodno je da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo prestanu da napadaju Dejton i prihvate ga kao ključ održivosti BiH.

Ovo se, između ostalog, navodi u 28. izvještaju Republike Srpske, koji je Vlada Republike Srpske dostavila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Kroz izvještaj, napisan u pet dijelova, izvršna vlast u Srpskoj na početku se osvrnula na izbore održane 2. oktobra, a u dokumentu se navodi da je nastavljen uspješan niz slobodnih i fer izbora tokom više od 26 godina od Dejtonskog sporazuma, kao i da je to zajednička ocjena međunarodnih posmatrača (OEBS-a, Savjeta Evrope, NATO-a i Evropskog parlamenta).

"Birači iz RS ponovo su izabrali aktuelnu vladajuću koaliciju na čelu sa SNSD-om, koja će formirati novu Vladu RS i predvoditi Narodnu skupštinu", piše u izvještaju.

Ostajući na tematici izbora, iz Vlade RS kažu da je međunarodni faktor pokušao napraviti razdor u Srpskoj, podržavajući preuranjene i neopravdane pozive na ponavljanje brojanja, i to prije nego što je Centralna izborna komisija (CIK) uopšte objavila preliminarne rezultate, a na osnovu tvrdnji o velikom broju nepravilnosti, za koje je naknadno utvrđeno da su potpuno neosnovane.

Takođe, iz Vlade su stava da su bošnjački birači izabrali u Predsjedništvo BiH dva političara (Željko Komšić i Denis Bećirević), koja su posvećena rasturanju Dejtonskog sporazuma i odbacivanju dejtonskog kompromisa.

"SDA je u zvaničnoj platformi pozvala na ukidanje dejtonske strukture BiH. Hrvatima u BiH ponovo je uskraćeno legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH", stoji u dokumentu.

A poštovanje i primjena Dejtona su, poručuju iz Vlade RS, od suštinskog značaja.

"Dejtonski sporazum je kamen temeljac regionalnog mira više od četvrt vijeka. Napadi na Sporazum unutar i izvan BiH su nepromišljeni, kratkovidi i opasni", piše u izvještaju Vlade RS.

Dalje se naglašava da je ovim sporazumom definisano da institucije na nivou BiH imaju samo nekoliko nadležnosti, te da je Ustavom BiH definisano da ostalo pripada entitetima. Traže da to poštuju i međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo.

"Nažalost, neki članovi međunarodne zajednice sa arogancijom gledaju na sporazum. Njihovi nepromišljeni stavovi ugrožavaju stabilnost i budućnost", kažu iz Vlade RS, poručujući da bezbjednost BiH nije ugrožena uprkos turbulentnoj politici, te da su lažni pozivi na uzbunu i reakciju stranaca neiskren politički trik.

"U toku je usaglašena kampanja da je BiH na ivici rata. Neki članovi međunarodnog komentarijata namjerno preuveličavaju rizike po stabilnost BiH u nadi da će to dovesti do kraja dejtonskog Ustava BiH. Sanjaju o 'Dejtonu II', koji će BiH zamijeniti centralizovanom 'građanskom' državom bez zaštite srpske i hrvatske zajednice. Ti snovi su krajnje nerealni - a takvi su, srećom, i izgledi da BiH ponovo ogrezne u rat", naveli su iz Vlade RS.

Izvršna vlast takođe isključuje i svaku moguću vrstu eventualnog nasilja u BiH.

U četvrtom dijelu izvještaja navodi se da je djelovanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) pogubnije nego ikada, te da su prisvojena diktatorska ovlašćenja OHR-a flagrantno nelegalna visokom predstavniku kao funkciji.

"Odluke Kristijana Šmita su pravno ništavne. Nije ga imenovao Savjet bezbjednosti UN, te njegov rad nema podršku ni bošnjačkih partija u BiH. Podrška za ukidanje OHR-a i dalje raste. Sve više pažljivih posmatrača stanja u BiH zaključuje da OHR mora biti ukinut", kažu iz Vlade Srpske.

Konačno, u petom dijelu pozdravlja se nedavna odluka Evropske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i naglašava podrška Republike Srpske evropskim integracijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije