BiH

Srpska pristaje na "Šmitova pravila" za lokalne izbore?

Srpska pristaje na "Šmitova pravila" za lokalne izbore?
Foto: Dražen Pozderović/Arhiva | Srpska pristaje na "Šmitova pravila" za lokalne izbore?

SARAJEVO, BANJALUKA - Ako je suditi po izjavama zvaničnika Republike Srpske, gotovo je izvjesno da će lokalni izbori u Republici Srpskoj biti sprovedeni po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, a kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Odluku da li će na izbore po "Šmitovim pravilima" ili po Izbornom zakonu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj donijeće narednih dana.

"Tek ćemo vidjeti", odgovorio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na pitanje da li Republika Srpska ostaje kategorična da će lokalne izbore sprovesti po svom zakonu.

Inače, Dodik je bio među najglasnijima da Republika Srpska treba da sprovede lokalne izbore po svojim pravilima, istovremeno naglašavajući da Centralna izborna komisija BiH neće moći da sprovodi izbore na prostoru Republike Srpske, i da će biti spriječeni ukoliko to pokušaju da urade.

Podsjećanja radi, nakon što je Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska, odnosno Narodna skupština Republike Srpske, usvojila je Izborni zakon Republike Srpske. Taj zakon još nije stupio na snagu i nalazi se pred Vijećem naroda, gdje je Klub Bošnjaka najavio veto.

"Za Republiku Srpsku nisu problem samo rokovi, već i Brčko distrikt, koji je značajan za Srpsku i zajedničko je vlasništvo sa Federacijom BiH. Ne želimo da izbornim manipulacijama ostanemo bez mogućnosti da upravljamo tim zajedničkim vlasništvom. Naravno, postoje i partije iz Srpske koje prijavljuju liste u lokalnim zajednicama u FBiH, oni imaju problem da se moraju registrovati po starom zakonu, koji je derogirao Šmit, a za novi nema para u Savjetu ministara", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je samo nekoliko dana ranije govorio da onaj ko ne podrži Izborni zakon Srpske podržava Šmita.

"Ne vjerujem da će iko sebi dozvoliti da između Šmita i Srpske izabere Šmita", govorio je prije samo mjesec dana Stevandić.

Za razliku od vladajućih političkih partija koje su ublažile retoriku kad je u pitanju samostalno sprovođenje izbora u Republici Srpskoj, opozicione partije već najavljuju da će učestvovati na izborima koje je raspisao CIK.

"Niko drugi nije ni raspisao izbore nego CIK BiH i mi ćemo na njima nastupiti, bez obzira na to što su raspisani po Izbornom zakonu čije nametanje nismo podržali ni u jednom momentu", kazao je Milan Miličević, lider SDS-a, a prenijele su agencije.

Kada je riječ o samim lokalnim izborima, oni su raspisani za 6. oktobar i, kako je saopštio CIK, biće održani za 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština u BiH, zatim 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, deset skupština gradova u Srpskoj, te 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Na lokalnim izborima biće izabrano 3.200 odbornika i 143 gradonačelnika i načelnika, a procjena je da će koštati oko 19 miliona KM. CIK je na sjednici koja je održana u srijedu donio odluku o zaključivanju centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 7. maja, prema kojoj je u centralni birački spisak upisano 3.406.088 birača. Inače, raspisivanjem izbora počeli su da teku rokovi i od 9. do 24. maja političke partije i nezavisni kandidati treba da podnesu prijavu za ovjeru učešća na izborima. Prijave za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose se isključivo elektronski, putem portala Centralne izborne komisije.

Kampanja za lokalne izbore počeće 6. septembra.

Izbori su raspisani za:

- 58 opštinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,

- 53 skupštine opština u Republici Srpskoj,

- 111 načelnika opština u Bosni i Hercegovini,

- 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine,

- 10 skupština gradova u Republici Srpskoj,

- 32 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i

- Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije