BiH

Srpska protiv: Arhiva Haškog tribunala ne smije završiti u Sarajevu

Srpska protiv: Arhiva Haškog tribunala ne smije završiti u Sarajevu
Foto: ilustracija | Srpska protiv: Arhiva Haškog tribunala ne smije završiti u Sarajevu

SARAJEVO, BANJALUKA - Pohranjivanje arhive Haškog tribunala u Sarajevo na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ne smije da se dozvoli, već ta dokumentacija treba da bude vraćena Republici Srpskoj, izjavio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Bećirović je generalnom sekretaru UN, predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i predsjedniku Generalne skupštine UN uputio pismo u kojem je zatražio da arhivska građa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bude pohranjena u BiH.

Kojić je istakao da ova organizacija podržava stav poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorada Kojića da ta arhiva bude vraćena Republici Srpskoj jer je od Srpske i uzeta, mada je većim dijelom i nasilno oteta.

"Zahtijevamo od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama da Republika Srpska preuzme tu dokumentaciju i pohrani je u naše institucije, jer su im građani Srpske dali legitimitet da nas zastupaju", rekao je Kojić za Srnu.

Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, poručio je da se svim institucionalnim sredstvima ne smije dozvoliti da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u Federaciji BiH, jer bi to predstavljalo veliku opasnost i ogromnu mogućnost zloupotreba.

Župljanin je rekao da se Republika Srpska treba zalagati svim dozvoljenim mehanizmima da arhiva Haškog tribunala ostane u Hagu ili da bude pohranjena na neku treću lokaciju, jer vjerovatno ne bi bilo odobreno da bude pohranjena u Republici Srpskoj.

"Postoji i varijanta da se sva arhiva Haškog tribunala koja se odnosi na ljude iz Republike Srpske koji su bili predmet istraga ili presuda pohrani u Republici Srpskoj, a za one koji su bili predmet istraga iz FBiH da se pohrani u tom entitetu", istakao je Župljanin.

Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, izjavio je da arhivska građa Haškog tribunala treba biti smještena u Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije