BiH

Srpska se povukla iz nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina

Srpska se povukla iz nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina
Foto: Ilustracija | Srpska se povukla iz nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina

BANJALUKA - Republika Srpska povukla se iz Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina u BiH zbog neusvajanja revidirane strategije koja predviđa da ratni zločinci budu privedeni pravdi do 2023. godine, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

"Jasno je da bošnjački političari opstruišu usvajanje revidirane strategije jer bi se dokazalo da su najteži ratni zločini počinjeni nad Srbima. I upravo je ministar SDA Semiha Borovac bez obrazloženja povlačila usvajanje revidirane strategije sa dnevnog reda", izjavio je Kojić za "ATV".

"Neću učestvovati u radu Nadzornog tijela dok se ne usvoji revidirana strategija na predmetima za rad na ratnim zločinima zato što to tijelo treba da održava nekakve sjednice i razmatra strateške ciljeve i mjere kojima je rok istekao prije tri godine. Smatram da je nedopustivo i suvišno da raspravljamo o nekoj strategiji koja više ne važi", istakao je Kojić.

Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina podržale su vlade Republike Srpske i Federacije, OEBS i međunarodne institucije, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji je i učestvovao u njenoj izradi.

Revidiranom strategijom bi se prvi put uvela disciplinska odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije