BiH

Srpski odbornici u Srebrenici pisali UN-u o srpskim žrtvama

Srpski odbornici u Srebrenici pisali UN-u o srpskim žrtvama
Foto: Srna | Srpski odbornici u Srebrenici pisali UN-u o srpskim žrtvama

SREBRENICA - Srpski odbornici u Skupštini opštine Srebrenica jednoglasno su usvojili pismo u kojem su navedeni podaci o srpskim žrtvama u ratovima u 20. vijeku, među kojima je i 3.500 srpskih žrtava iz Srebrenice u građanski ratu u BiH, koje će uputiti Generalnoj skupštini UN i vladama Republike Srpske i Srbije.

U pismu se navodi da je u ratovima u 20. vijeku stradalo 2.600.000 Srba, a da je među njima i njih 30.000 u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i da je srpski narod često satanizovan od onih koji su ga uništavali što se ponavlja novim njemačkim prijedlogom rezolucije o Srebrenici čije je razmatranje najavljeno u Generalnoj skupštini UN.

Navodi se da je u 20. vijeku ubijeno 60 odsto srpske muške populacije, da je u Drugom svjetskom ratu, prema zvaničnim podacima, na području Srebrenice stradalo 2.300 srpskih civila, među kojima 100 djece.

"I pored velikih žrtava i danas imamo zastrašujući prikaz uloge srpskog naroda. Satanizacija i osuda postali su svakodnevni posao nekih vlada, država i međunarodnih organizacija. Žrtve drugih naroda, koje ne negiramo, podižu se na pijedestal, a srpske žrtve se omalovažavaju i nipodaštavaju, što je neprihvatljivo i dovodi do nepodnošljive atmosfere u BiH“, kaže se u pismu, prenosi Srna.

Ukoliko se želi graditi BiH kao normalna država, srpski odbornici iz Srebrenice su ukazali da treba imati ravnopravan odnos prema i srpskim i hrvatskim i srpskim žrtvama, ali da nema sagovornika o toj temi iz drugih naroda.

U pismu se osuđuje selektivni pristup zločinima na području bivše Jugoslavije i pozivaju svi koji dolaze na komemoraciju bošnjačkim žrtvama 11. jula u Potočarima da pokažu dostojanstvo i poštovanje i to učine 12. jula parastosu srpskim žrtvama.

"Mi koji ovdje živimo znamo šta se zbivalo u građanskom ratu u Srebrenici i BiH i trpimo nepravdu koja nam se nameće što dovodi do stalnog smanjenja broja stanovnika. Najmanje što očekujemo su jednostrane rezolucije UN u vezi sa Srebrenicom i apsurdnom činjenicom da to čini Njemačka koja je ovdje počinila pokolje u Drugom svjetskom ratu", navodi se u pismu.

Istaknuto je da se na ovakav način ne može oprati savjest i izbrisati istorija, ali mogu pogoršati međunacionalni odnosi, što je nepotrebno i neshvatljivo i što organi UN ne bi trebalo da čine.

Srebrenički odbornici su izrazili bojazan da će ovakva nakaradna odluka biti uvod u različita tumačenja i da će njena tendencioznost proizvoditi nove nesporazume.

Oni su napomenulo da su UN osnovane da bi štitile interese svih naroda i država, što se u ovom slučaju krši, gaze se principi i kako se može očekivati da se takve odluke prihvate.

Zamjenik načelnika opštine Momčilo Cvjetinović rekao je Srni da je pismom demantuju tvrdnje o stradanjima i pokazuje kolike su i srpske žrtve, kao i da je ukazano na nedosljednosti i jednostranosti kada su u pitanju organi UN.

Činjenica je, kaže, da se u UN ne uvažavaju srpske žrtve, te da su u pismu naveli podatke o srpskim žrtvama da bi pokazali da u Srebrenici nije stradala samo jedna strana, kako se prikazuje, već je masovno stradanje pretrpio i srpski narod.

"Osudili smo sve zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, a potencirali smo apsurdnu činjenicu da je predlagač rezolucije NJemačka od koje su ostala groblja u svim srpskim selima ovog kraja od pokolja koje su počinili Nijemci i njihove sluge", istakao je Cvjetinović koji je i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije